Archieffoto

Oplossing gevonden voor autistische jongen van 16 die een nacht in de cel moest doorbrengen bij gebrek aan opvang

Een autistische jongen van 16 heeft van maandag op dinsdag de nacht moeten doorbrengen in een politiecel, terwijl hij geen misdrijf had gepleegd. Men vond namelijk geen geschikte opvangplaats voor hem. Intussen wordt de autistische jongen tijdelijk opgevangen in de crisisopvang. Vanaf volgende week is er een oplossing voor de langere termijn.

Er is de afgelopen uren en dagen heel wat te doen geweest over een autistische jongen van 16 voor wie geen opvang werd gevonden. Hoewel de jongen geen misdrijven had gepleegd, moest hij de nacht van maandag op dinsdag in een Antwerpse politiecel doorbrengen. 

Gezien zijn slechte thuissituatie had de jeugdrechter beslist dat hij opgevangen moest worden in een gemeenschapsinstelling, waar meer omkadering is, maar daar was kennelijk geen plaats.

Persrechter Luk Versteylen wees daarvoor het Agentschap Opgroeien met de vinger. Dat had wel plaats in een instelling, maar weigerde die plek aan te bieden "vanwege hun interne reglement", klonk het kritisch.

Meningsverschil

In "De ochtend" op Radio 1 weerlegde Bruno Vanobbergen, directeur van het Agentschap, de claim van het gerecht deels. Volgens hem werd er inderdaad geen plaats aangeboden in een gemeenschapsinstelling, maar had het Agentschap Opgroeien wel een tijdelijke opvang binnen de crisishulp voorgesteld. 

"Wij vinden namelijk dat jongeren in een sterk problematische opvoedingssituatie niet thuishoren in een gesloten instelling", aldus Vanobbergen. "Dat is een beleidskeuze geweest van een aantal jaren geleden die we op dit moment volop aan het uitvoeren zijn. We vonden het gepast dat de jongen terechtkomt in de jeugdhulp, weliswaar niet in een gesloten instelling maar in crisisjeugdhulp met het oog op een meer duurzaam verblijf."

De jeugdrechter heeft die crisisopvang maandag echter geweigerd, zei Vanobbergen vanochtend. Volgens persrechter Versteylen werd die beslissing genomen omdat de jongen hierdoor om de 2 à 3 dagen zou moeten verhuizen naar een andere instelling, en dat zou de jongen niet aankunnen. Het is aan de overheid om de beslissing van de jeugdrechter uit te voeren; de jeugdrechter neemt alleen beslissingen, klonk het.

Na dit openlijke meningsverschil is er toch een oplossing gevonden voor de jongen: dinsdag werd hij tijdelijk opgevangen in een centrum voor jongeren in een moeilijke opvoedingssituatie, vanavond wordt hij naar een ander centrum overgebracht en volgende week kan hij weer naar het centrum waar hij nu verblijft, voor opvang op langere termijn.

BEKIJK - Het verslag uit "Het journaal", met reacties van het gerecht en het Agentschap Opgroeien:

Videospeler inladen...

Overgang

Bruno Vanobbergen wijst erop dat we nu in een overgangssituatie zitten: door een nieuw Vlaams decreet zullen de gemeenschapsinstellingen voorbehouden worden voor jongeren die een delict hebben gepleegd. Het is niet langer de bedoeling dat jongeren uit een moeilijke thuissituatie in dezelfde omgeving worden opgevangen. 

BELUISTER - De reactie van Bruno Vanobbergen in "De ochtend" op Radio 1:

Het decreet treedt pas in september in werking, maar het Agentschap zit volgens Vanobbergen momenteel in een overgangsfase. Er worden 150 plaatsen in zogenoemd "veilig verblijf" voorzien binnen bestaande jeugdhulpvoorzieningen, tegen september moeten er daarvan 120 beschikbaar zijn. 

Meest gelezen