© Belga

Oplossing gevonden voor 16-jarige met beperking die in cel verbleef: “Dan toch in tijdelijke crisisopvang geplaatst”

“De 16-jarige jongen met beperking is dan toch in tijdelijke crisisopvang geplaatst.” Dat zegt Bruno Vanobbergen, directeur van het Agentschap Opgroeien. De tiener moest één nacht in een politiecel verblijven wegens plaatsgebrek. Begin volgende week wordt hij opgenomen in een jeugdhulpvoorziening die hem de nodige zorg kan bieden.

nelo

LEES OOK. 16-jarige met emotionele leeftijd van kleuter al twee dagen in politiecel: “Dit zijn middeleeuwse toestanden”

De 16-jarige jongen kampt met ADHD, autisme en oppositioneel opstandig gedrag (ODD) en functioneert volgens de rechter als een kleuter. De tiener heeft geen misdrijven gepleegd, maar gezien zijn slechte thuissituatie besliste de rechter dat hij opgevangen moest worden in een gemeenschapsinstelling, waar meer omkadering is. Daar was echter geen plaats, waardoor de jongen van maandag op dinsdag een nacht in een politiecel moest verblijven.

De Antwerpse jeugdrechters wijzen het Agentschap Opgroeien met de vinger. Dat had wel plaats in een instelling, maar weigerde die plek aan te bieden “vanwege hun interne reglement”, klinkt het.

Crisishulp

“We hebben inderdaad geen plaats aangeboden in een gemeenschapsinstelling”, zegt Bruno Vanobbergen, algemeen directeur van het Vlaams Agentschap Opgroeien. De betrokken jongen verbleef door zijn complexe problematiek zeven op zeven in een schoolinternaat, waar hij regelmatig voor problemen zorgde. Hij werd al verschillende keren opgenomen in een gemeenschapsinstelling voor een ‘time-out’. “Vorige week trok het internaat opnieuw aan de alarmbel, zij konden hem niet de nodige zorgen aanbieden”, aldus Vanobbergen.

Het Agentschap Opgroeien zegt dat ze tijdelijke crisisopvang hebben voorgesteld, maar dat de jeugdrechter hier niet mee akkoord ging. “Dinsdag is de jongen toch in tijdelijke crisisopvang geplaatst”, laat Vanobbergen opgelucht weten. “Hij zal vanaf begin volgende week worden opgevangen in een jeugdhulpvoorziening in het Antwerpse, waar hij de nodige zorgen zal krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV