Belgische toeriste omgekomen bij busongeval in het zuiden van Egypte

In het zuiden van Egypte is een Belgische toeriste omgekomen bij een busongeval. Dat meldt de plaatselijke gouverneur. Er vielen in totaal tien doden, onder wie vier Fransen.

Het ongeval met de toeristenbus gebeurde in de buurt van de toeristische stad Aswan, aan de oostelijke Nijloever. Er vielen tien doden, onder wie een Belgische vrouw. Er waren ook 14 gewonden, onder wie zes Belgen, bevestigt Buitenlandse Zaken in Brussel. "Zij verkeren in stabiele toestand en zijn opgenomen in het ziekenhuis voor breuken, kneuzingen en oppervlakkige verwondingen",  zegt de gouverneur van Aswan in een mededeling.

Het ongeval deed zich vanmorgen vroeg voor op de weg naar de tempels van Aboe Simbel,  300 kilometer verder aan de grens met Soedan. De bus botste met een vrachtwagen en vloog in brand. Over de precieze omstandigheden van het ongeval is nog niets bekend. 

De bus raakte van de weg en vloog in brand:

Videospeler inladen...

Oude wegen en roekeloze rijstijl

Verkeersongevallen komen vaak voor in Egypte, waar de wegen vaak slecht onderhouden zijn en de verkeersregels niet altijd strikt worden nageleefd. Vijf dagen geleden vielen er nog drie doden bij een ongeval  op een weg nabij de Rode Zee. De voorbije jaren kwamen jaarlijks gemiddeld 7.000 mensen om het leven bij verkeersongevallen in het land, dat 103 miljoen inwoners telt.

Niet alleen de slechte toestand van de wegen speelt een rol, zegt correspondente Ruth Vandewalle. Er zijn veel oude wagens op de baan en bovendien is het Ramadan. Mensen die de hele dag vasten, riskeren minder geconcentreerd achter het stuur te kruipen.

De afgelopen jaren is er heel wat geïnvesteerd in bruggen en nieuwe wegen, maar buiten de hoofdstad Caïro, blijft er nog veel te doen, zegt Vandewalle. Zelfs met die investeringen blijft het probleem van de roekeloze rijstijl van de bestuurders en daar is op korte termijn niet veel aan te doen. 

Het ongeval van vandaag haalt de nationale pers, maar dat is voornamelijk omdat er buitenlanders bij betrokken zijn. De toeristische sector heeft het de voorbije jaren heel moeilijk gehad en is zich nu langzaam aan het herstellen. Dat herstel mag niet gefnuikt worden, want het gaat om een grote bron van inkomsten voor het land. 

Meest gelezen