©  Stijn Van de Sande

KV Mechelen, Antwerp, Beerschot, Westerlo, Lierse K. en Waasland-Beveren behalen licentie 2022-2023

Alle clubs uit de Antwerpse regio kregen fijn nieuws woensdag: de licentie voor het 2022-2023 is toegekend aan KV Mechelen, Antwerp, Beerschot, Westerlo, Lierse K. en Waasland-Beveren. Bij alle genoemde clubs is er nog wel opvolging in het dossier nodig en enkel Lierse K. kreeg geen Europese licentie. Jouw krant sprokkelde reacties.

dsvn, tsfn, belga, bla, kofr, bdh

Om de gezondheid van de Belgische clubs te verbeteren besliste de Belgische voetbalbond het licentiesysteem te hervormen. In plaats van één keer per jaar een grondige controle is er nu een systeem van continue opvolging. Dat maakt gebruik van een ‘knipperlichtmodel’ waarbij goeie leerlingen met rust wordt gelaten en andere clubs worden opgevolgd.

De licentiecommissie publiceerde woensdag haar eerste rapport. Slechts drie eersteklassers krijgen groen licht zonder verdere opvolging: kampioen Club Brugge, KV Kortrijk en Racing Genk. Alle andere clubs in 1A en 1B krijgen een oranje licht of ‘opvolging’ achter hun naam. Voor Moeskroen staat het licht op rood. Het is al de zevende keer in acht jaar dat ‘Les Hurlus’ een licentie wordt geweigerd. De club kan wel in beroep gaan bij het BAS, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport.

Frank Lagast, CEO van KV Mechelen: “Blijk van vertrouwen in ons toekomstplan“

”Het toekennen van de licentie is een blijk van vertrouwen in het toekomstplan van onze club en daar hebben heel wat partijen hun steentje aan bijgedragen. We bewandelen een pad zonder grote, externe investeerders aan te trekken. We beseffen dat zulke investeerders de club misschien sneller stappen kunnen laten zetten. Tóch kiezen we bewust voor onze weg”, klinkt het bij Lagast.

Frank Lagast. ©  Dirk Vertommen

“Deze weg is absoluut trager maar is vooral herkenbaar voor onze supporters, partners, spelers ... Kijk bijvoorbeeld naar het behalen van de eerste plaats in het klassement voor Belgisch(e) (opgeleide) spelers en het aantal abonnementen van de voorbije jaren.”

LEES OOK. KV Mechelen wint overtuigend Belgenklassement én 600.000 euro

“Een ‘dank je wel’ voor hen is op zijn plaats. Want zonder die bijdrage, hoe groot of hoe klein ook, is een licentie behalen niet zo simpel. We hebben iedereen nodig om sportief te blijven scoren, om onze infrastructuur te verbeteren en om onze rol binnen de (lokale) samenleving te kunnen spelen.”

Royal Antwerp FC: “Inspanningen van onze investeerder én engagement van onze supporters zijn essentieel”

“We kregen een licentie voor zowel competitievoetbal in 1A als Europees voetbal op de Bosuil. We blijven zo verder werken aan de uitbouw van de club, zowel op sportief, organisatorisch als infrastructureel vlak. Essentiële bouwstenen voor dit goede rapport zijn de belangrijke en grote inspanningen van onze investeerder, de familie Gheysens, in combinatie met het grote engagement van al onze partners, supporters en abonneehouders.

Paul Gheysens. ©  BELGA

Francis Vrancken, voorzitter van Beerschot: “Eén van de best onderbouwde dossiers van alle profclubs”

“Na het positieve advies van vorige maand hadden we dit nieuws uiteraard verwacht. Volgens de Licentiecommissie hadden we een van de best onderbouwde dossiers van alle profclubs. In tegenstelling tot andere jaren werden er dan ook geen grote opmerkingen toegevoegd aan ons dossier. Een pluim voor Stefan Mermans, onze financiële alleskunner, die een sterk licentiedossier heeft opgemaakt.”

Francis Vrancken. ©  BELGA

Wim Van Hove, algemeen directeur van Westerlo: “Opdracht volbracht”

“Drie weken geleden kregen we een positief advies”, merkt Wim Van Hove, de algemeen directeur van Westerlo, op. “Vanaf dan wisten we dat we een licentie zouden krijgen en er geen enkele aanwijzing was waarom dat niet het geval zou zijn. Opdracht volbracht heet dat dan. Het zou sneu geweest zijn, mochten we geen licentie hebben gekregen aan het einde van een memorabel seizoen waarin we opnieuw naar de Jupiler Pro League promoveren. In die zin hadden we dit nieuws wel verwacht. Net zoals bij de meeste andere profclubs in België wordt onze licentie wel opgevolgd door de Licentiecommissie. Ook dat is niet ongebruikelijk. Er is niets nieuws onder de zon.”

Yorik Torreele, CEO van Lierse K.: “Nu moeten we ambities voor volgend seizoen opstellen”

“In maart hadden we al een positief advies gekregen van de Licentiecommissie, dus we hadden niets anders verwacht. Toch zou ik alle interne en externe medewerkers aan het dossier willen danken voor hun bijdrage aan het juridische en financiële papierwerk. Dankzij de steun van de voorzitter Luc Van Thillo kunnen we weer een verdere stap zetten in de uitbouw van de club. Nu is het zaak om onze ambities voor volgend seizoen intern op te stellen en die vervolgens goed te communiceren met onze supporters.”

Yorik Torreele. ©  BELGA

Antoine Gobin, CEO van Waasland-Beveren: “Trots op structuur en professionaliteit”

“De club is blij met het besluit van de licentiecommissie om ons voor volgend jaar opnieuw de licentie Profvoetbal te verlenen. We zijn trots op onze structuur en professionaliteit. We zullen er naar blijven streven om onze organisatie op alle mogelijke manieren te verbeteren – zowel op als naast het veld.”

Antoine Gobin. ©  Kris Van Exel

MEER OVER KV Mechelen