©  REUTERS

Radioactiviteit in Tsjernobyl oncontroleerbaar: “Russische soldaten zullen straling voelen”

De Oekraïense autoriteiten slagen er niet om het toezicht op de radioactiviteit in Tsjernobyl, in het noorden van Oekraïne, te herstellen. Russische troepen hebben er volgens hen een ondergronds netwerk gemaakt toen ze de site bezetten.

evdg
Bron: BELGA

“Het systeem voor de controle van het niveau van radioactiviteit in de verboden zone werkt nog steeds niet”, zegt Jevgen Kramarenko, hoofd van het staatsagentschap dat verantwoordelijk is voor de verboden zone rond Tsjernobyl.

“De servers die deze informatie beheren, zijn verdwenen”, voegde hij eraan toe tijdens een videoconferentie gevolgd door het Franse persbureau AFP. “We kunnen niet zeggen of (het gebied) helemaal veilig is.”

“Totdat de elektriciteit is hersteld en tot de werknemers toestemming krijgen van de strijdkrachten om naar de controleposten voor radioactiviteit te gaan, kunnen we de geleden schade niet beoordelen.”

Effecten van straling

Volgens Kramarenko hebben de Russische troepen op meerdere plaatsen gegraven in Tsjernobyl. “Ze begroeven zwaar materieel, creëerden loopgraven en zelfs ondergrondse keukens, tenten en versterkingen”, zei hij. “Een van deze vestingwerken bevindt zich in de buurt van een locatie voor de tijdelijke opslag van radioactief afval”.

Het Russische leger bezette de kerncentrale op de eerste dag van het offensief van Moskou tegen Oekraïne op 24 februari. De troepen trokken zich volgens de Oekraïense autoriteiten eind maart terug.

Russische soldaten zullen “zeer binnenkort” de effecten van de straling voelen, waarschuwde Kramarenko. “Sommigen binnen een maand, anderen binnen jaren.”

Volgens hem werden er gedurende enkele weken ongeveer duizend Russische soldaten ingezet in Tsjernobyl, samen met 50 gepantserde voertuigen.

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer