Ook in de zomer van 2020 was het mondmasker al verplicht in Molenbeek. ©  Kristof Vadino

Marc Van Ranst over mondmaskerplicht in Molenbeek: “Geen elegante oplossing”

Daar is, terug van weggeweest, de mondmaskerplicht weer. Althans in Molenbeek, waar de cijfers de hoogte ingaan en de burgemeester vreest dat het straks nog erger wordt. Staan we aan het begin van meer? En is dit nuttig?

jdg

Opvallende beslissing in Molenbeek, waar in het stadscentrum opnieuw een mondmaskerplicht geldt. Ook tijdens markten en in openbaar toegankelijke gebouwen wordt het stoffen kleinood opnieuw verplicht. Het aantal besmettingen is er dan ook met 16 procent gestegen eind maart en de burgemeester vreest dat wanneer de ramadan straks eindigt, er veel mensen buiten zullen komen en elkaar zullen besmetten.

LEES OOK. Molenbeek voert opnieuw mondmaskerplicht in: “Willen anticiperen op mensenstromen bij het verbreken van het vasten”

Is de beslissing naast opvallend ook nuttig? Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vindt van niet. “Volgens mij is dit niet nodig. Ik begrijp wel dat de burgemeester het recht heeft om dit soort maatregelen in te voeren. We zitten niet meer in een federale fase en dan is het moeilijker om een coherent beleid te voeren. Het klopt dat er in die regio een stijging is: Brussel en Wallonië lopen een beetje achter op Vlaanderen, waar de cijfers alweer licht dalen. Je moet er ook rekening mee houden dat er daar weinig gevaccineerd is. Maar heel elegant is deze oplossing niet.”

 ©  Dirk Vertommen

Zal zo’n masker dan niet helpen? “Ik heb altijd vragen gehad bij het dragen van zo’n masker in de buitenlucht. Tenzij in situaties waar echt énorm veel mensen dicht bij elkaar staan. Je gaat meer effect hebben als je in binnenruimtes gaat controleren op ventilatie of daar iets extra vraagt qua mondmasker. Dat lijkt me nuttiger dan een meer symbolische mondmaskerplicht in de buitenlucht. Allicht wil de burgemeester een signaal sturen naar de bevolking: dat men moet opletten.”

Opbod van burgemeesters

“Het doet een beetje denken aan de periode in 2020, toen op een bepaald moment ook iets gelijkaardigs aan de hand was. De regering wou toen de gemeenten vragen wat de drukke plekken waren. Burgemeester A vond toen dat een mondmaskerplicht nodig was tijdens bepaalde uren op de markt. Burgemeester B vond dat het nodig was gedurende 24 uur. C wou al de hele bebouwde kom en burgemeester D sprak over het héle grondgebied. Je krijgt een opbod. Met dat verschil dat het risico nu toch wel een stuk kleiner is.”

Gaan we dit ook in andere steden zien? In Vlaanderen misschien? “In Vlaanderen dalen de cijfers net. Ik zie dus niet in waarom we zoiets – en al zeker in de buitenlucht – nu zouden gaan invoeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER