Gascentrale van Seraing krijgt federale subsidies om Engie-centrale van Vilvoorde te vervangen

Er komt een nieuwe gascentrale in Seraing, in de provincie Luik. Luminus zal die uitbaten en krijgt daarvoor federale subsidies, meldt netbeheerder Elia. De nieuwe centrale moet er mee voor zorgen dat er genoeg elektriciteit is in ons land, wanneer vijf van de zeven kernreactoren sluiten, in 2025.

De gascentrale van Seraing vervangt die van Vilvoorde in het mechanisme om de bevoorradingszekerheid van ons land te garanderen. Dat was al verwacht en is woensdag bevestigd in het nieuwe veilingrapport van Elia.

De overheid had een capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM) in het leven geroepen om na de kernuitstap te zorgen voor bevoorradingszekerheid. Het komt erop neer dat er subsidies gaan naar capaciteit die de kernenergie moet vervangen. Daarvoor organiseerde netbeheerder Elia een veiling.Ā 

Vervanging van Vilvoorde

De twee belangrijkste projecten die uit de bus kwamen, waren de gascentrales van Vilvoorde en Les Awirs, allebei van Engie. Omdat de centrale van Vilvoorde geen vergunning kreeg, kwam de volgende gascentrale uit de veiling in beeld. Dat was die van Luminus in Seraing, al moest er formeel een re-run van de veiling plaatsvinden.Ā 

De centrale in Seraing heeft al een vergunning op zak - wat door de federale regering als voorwaarde naar voren was geschoven - en de biedprijs bleef dezelfde als bij de veiling in oktober.Ā 

Een belangrijke stap in de bevoorradingszekerheid van ons land

Tinne Van der Straeten, minister van Energie

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) reageert tevreden: "Dit is opnieuw een belangrijke stap om de elektriciteitsbevoorrading van ons land veilig te stellen, investeringszekerheid voor bedrijven te garanderen en onze burgers en bedrijven betaalbare elektriciteit te leveren".Ā 

Ten tijde van de eerste veiling was de verwachting nog dat alle centrales in 2025 zouden sluiten. Maar door de stijging van de energieprijzen en daar bovenop nog de Russische oorlog in OekraĆÆne besliste de regering de centrales van Doel 4 en Tihange 3 nog langer open te houden.

Bevoorradingszekerheid

Volgens Joannes Laveyne, energie-expert van de UGent, is de beslissing een goede zaak voor de bevoorradingszekerheid in ons land. Vooral voor de winter van 2025 zijn er garanties nodig over onze energiebevoorrading, zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

"Er is sprake om nog twee kerncentrales open te houden, maar de vraag is of dit nog tijdig kan tegen 2025", aldus Laveyne. "De verwachting in de sector is dat er daar een periode van stilstand zal zijn. Er kruipt daar wel wat tijd in, dus de verwachting is dat dieĀ  kerncentrales er niet zullen zijn in de winter van 2025 en dat gascentrales sowieso wel nodig zullen blijven."

De verwachting is dat de verlenging van de twee jongste kerncentrales niet lukt tegen de winter van 2025 en dat de gascentrales dus sowieso wel nodig zullen blijven

Joannes Laveyne, energie-expert van de UGent

Volgens Laveyne is het risico op overcapaciteit nadien ook beperkt, onder meer omdat ons elektriciteitsverbruik toeneemt. "De verwachting van de hoeveelheid extra capaciteit die we nodig zullen hebben, neemt doorheen de jaren toe. Netbeheerder Elia ging aanvankelijk uit van een nood van 3,6 GW in 2025, tegen 2030 zou er al nood zijn aan 4,6 GW extra capaciteit."

Wel zou het volgens Laveyne goed zijn als de bevoorradingszekerheidsstudie die Elia in juni vorig jaar deed, nog eens geactualiseerd zou worden. "Die studie is gebaseerd op aannames die ondertussen een beetje achterhaald zijn. Het zou goed zijn als Elia die studie nog eens zou overdoen met wat we nu weten voor 2025."

BELUISTER hier het gesprek met Joannes Laveyne, energie-expert van de UGent, in "De ochtend" op Radio 1:

Onaanvaardbaar

Burgergroep Tegengas, die zich verzet tegen de bouw van de nieuwe gascentrales, reageert ondertussen verbolgen op de beslissing. Vooral het feit dat de nieuwe centrale gebouwd wordt op korte afstand van de andere nieuwe gascentrale, in Les Awirs, is voor hen onaanvaardbaar.

"Voor de inwoners van de Maasvallei is dit een klap in het gezicht", zegt Ilke Teuling van Tegengas. "Het is een vallei die al te kampen heeft met historische vervuiling, waar al veel vervuilende industrie is. Daar komen nu dus nog twee gascentrales bij, op korte afstand van elkaar. De mensen daar zijn nu dus dubbel de dupe."

Voor de inwoners van de Maasvallei is dit een klap in het gezicht, zij zijn nu dubbel de dupe

Ilke Teuling van burgergroep Tegengas

Tegengas tekende eerder al bij de Raad van State beroep aan tegen de milieuvergunning voor de centrale in Les Awirs en sloot zich ook aan bij een beroep van omwonenden tegen de centrale in Seraing.Ā De burgergroep vindt dat beide gascentrales nu gezamenlijk beoordeeld moeten worden. "Beide centrales zullen de lokale lucht vervuilen met stikstofoxiden en zullen heet water lozen in quasi hetzelfde deel van de Maas", aldus Teuling.

De beroepsprocedure werkt wel niet opschortend en kan dus nog enige tijd duren. "Maar zodra Engie en Luminus starten met de bouw zullen wij een spoedprocedure starten", kondigt Teuling aan. "Wij hopen dat we in de rechtszaal deze twee centrales zullen kunnen tegenhouden."

Meest gelezen