Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het lid dat de grens tussen NAVO en Rusland in 1 klap verdubbelt: 5 vragen bij toetreding van Finland tot de alliantie

De wens van Finland om tot de NAVO toe te treden, zal grote gevolgen hebben voor de geopolitieke verhouding tussen Rusland en het Westen. President Vladimir Poetin krijgt het resultaat dat hij met zijn inval in Oekraïne net wou vermijden en de grens tussen zijn land en de militaire alliantie zal in een klap verdubbelen. NAVO-kenner Jan Balliauw wikt en weegt.

1. Waarom wil Finland toetreden tot de NAVO?

Sinds WO II heeft Finland een neutrale positie aangehouden op vlak van militaire samenwerking, maar dat heeft de oorlog in Oekraïne in enkele weken tijd helemaal veranderd.

"Finland dacht altijd dat het zichzelf voldoende kon verdedigen", zegt Balliauw. "Met 21.500 militairen op een bevolking van 5,5 miljoen mensen heeft het land een vrij groot leger. De dienstplicht geldt er en Finland heeft ook veel zwaar materiaal zoals 100 tanks."

"De invasie van Rusland in Oekraïne heeft alles op z'n kop gezet. Finland heeft altijd geprobeerd om goede relaties met Rusland te onderhouden, maar nu vindt het dat zijn buurland niet meer te vertrouwen is. Het heeft ook met eigen ogen gezien dat Oekraïne de troepenmacht van Rusland aan zijn grenzen niet heeft kunnen tegenhouden."

BEKIJK - "De belofte van NAVO-lidmaatschap aan Oekraïne heeft Rusland niet kunnen tegenhouden en dat is Finland niet ontgaan", zegt Jan Balliauw in "Terzake":

Videospeler inladen...

2. Welke gevolgen heeft dit in de praktijk?

De grens tussen Finland en Rusland is meer dan 1.300 kilometer lang. "Dat betekent dat de grens tussen Rusland en NAVO-territorium in een klap zou verdubbelen. Poetin wou de uitbreiding van de NAVO tegenhouden door Oekraïne binnen te vallen, nu zou hij het omgekeerde op zijn bord krijgen."

De toetreding van Finland zou ook militair-strategisch veel veranderen. "De Baltische zee is een belangrijke zee voor Rusland. Het is een van hun toegangen tot de oceanen, zeker voor Sint-Petersburg en zijn haven. Als Finland en misschien ook Zweden bij de NAVO komen, zou de Baltische zee een soort NAVO-binnenzee worden."

"Je kan je dus inbeelden dat bij een ernstig conflict tussen de NAVO en Rusland, de NAVO makkelijk de haven van Sint-Petersburg kan blokkeren. Rusland doet momenteel overigens hetzelfde met Odessa aan de Zwarte Zee in Oekraïne."

3. Wat denkt de publieke opinie in Finland?

"De publieke opinie in Finland over lidmaatschap van de NAVO is in enkele maanden tijd helemaal veranderd", zegt Balliauw. "Tot vorig jaar was een meerderheid van de bevolking tegen lidmaatschap gekant, sinds de inval van Rusland in Oekraïne is liefst 68 procent van de mensen vóór toetreding."

Ook de politiek is in die zin gekeerd. "Een meerderheid van de partijen is intussen voor het lidmaatschap gewonnen. Premier Sanna Marin heeft de deur vandaag zo wijd open gezet, dat de formele aanvraag voor lidmaatschap eigenlijk nog slechts een formaliteit is."

4. Hoe zal Rusland reageren?

Rusland zal op z'n zachtst gezegd not amused zijn dat Finland tot de NAVO toetreedt. "In het verleden heeft president Vladimir Poetin al gezegd dat de uitbreiding van de NAVO met Finland en Zweden niet aan de veiligheid in Europa zou bijdragen. Aan de andere kant zit Rusland momenteel met de aandacht volledig bij Oekraïne. Het is dus de vraag of het op dit moment veel zou kunnen doen om dit tegen te houden."

"Als Finland effectief lid wordt van de NAVO, dan geeft het zijn ongebonden status op en zullen de relaties met Rusland ongetwijfeld bergaf gaan. Tegelijk verandert de situatie dan drastisch omdat elke actie van Rusland tegen Finland een aanval op de hele NAVO zal zijn. Niemand denkt dat Rusland die confrontatie zal willen aangaan."

BEKIJK - Finland werkt al lang nauw samen met de NAVO, zoals blijkt uit deze reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

5. Hoe snel kan Finland tot de NAVO toetreden?

Een toetreding van Finland kan wel eens snel gebeuren. "Finland en Zweden werken nu al nauw samen met de NAVO en met NAVO-militairen. Die ervaring bestaat dus al. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg, een Noor, heeft al gezegd dat de integratie van Finland en Zweden geen probleem zou vormen en dat dit snel kan gaan, mogelijk al voor het einde van 2022."

"Ook Finland zelf wil dat het snel gaat. Wanneer het land het lidmaatschap aanvraagt, zit het in een grijze zone. Het is dan niet langer ongebonden, maar het is ook nog geen volwaardig lid van de NAVO. Daarom wil het die periode zo kort mogelijk houden."

BEKIJK - Wat is de NAVO precies? In deze video leggen we het je in 1 minuut uit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen