Vanop het dek van de Moskva.

Het oorlogsschip de Moskva, de trots van de Russische vloot in de Zwarte Zee, ontruimd na brand

Het Russische oorlogsschip de Moskva is geëvacueerd. Het schip heeft zware schade opgelopen "door de explosie van munitie als gevolg van een brand", zo meldt het Russische ministerie van Defensie. Enkele uren eerder hadden de Oekraïense autoriteiten gemeld dat de Moskva was geraakt door Oekraïense raketten. 

Aan de Zwarte Zee en op de Zee van Azov, de meest ondiepe zee van Europa in het zuidoosten van Oekraïne, liggen naar verluidt meer dan tien Russische oorlogsschepen. Strategisch erg belangrijk, want vanop die posities zou Moskou belangrijke Oekraïense havensteden bestoken.

Maar nu blijkt een Russische kruiser, een groot oorlogsschip uitgerust met geleide raketwapens, flink gehavend. Dat meldt zowel Rusland als Oekraïne.

Rusland houdt het op "een brand die moet onderzocht worden", Oekraïne beweert dat twee van zijn Neptune-kruisraketten de Moskva hebben getroffen. Aan boord waren volgens Kiev ook 500 bemanningsleden. "Een verrassing voor het vlaggenschip. Het gaat om een zware brand en met de huidige storm is het moeilijk te zeggen of hulp mogelijk is", laat de adviseur van het Oekraïense presidentiële paleis weten op YouTube.

BEKIJK - Reporter Tom Van de Weghe is in Oekraïne en geeft een laatste stand van zaken over het Russische vlaggenschip

Videospeler inladen...

Duidelijkheid zal in ieder geval nog op zich laten wachten. Ondertussen communiceert het Russische ministerie van Defensie dat de ontploffingen van de munitie aan boord opgehouden zijn, al zouden de belangrijkste wapens niet beschadigd zijn. De bemanningsleden zouden intussen overgebracht zijn naar andere schepen. Het ministerie deelt daarnaast mee dat het schip blijft drijven en terug zal gesleept worden.

In schril contrast bericht het Oekraïense leger dat het schip, dat "aanzienlijke schade opgelopen heeft door de brand", aan het zinken is.

Woordvoerder van het Kremlin wou niet ingaan op de zaak: "Ik kan u niets vertellen over militaire aangelegenheden"

Videospeler inladen...

Een klap voor de Russen

De schade aan de Moskva is hoe dan ook een klap voor het Russische leger. "Een mentale en logistieke klap", volgens kenners. Het is niet ondenkbaar dat de Russische marine verder van de kust dient te strijden en minder vuursteun kan bieden aan de grondtroepen. 

De 186 meter lange kruiser geldt als het vlaggenschip van de Russische vloot in de Zwarte Zee. Het schip werd gebouwd in de jaren 80 in het Sovjet-Unie-tijdperk, en dat nota bene in de Oekraïense stad Mykolajiv.

Het schip heette eerst Slava, maar de naam werd veranderd in Moskva (wat  simpelweg Moskou in het Russisch betekent). De imposante Moskva speelde een sterk symbolische rol in de Russische militaire campagne in Syrië, maar bood toen evengoed een krachtig luchtverdedigingssysteem. 

Dit is het einde. Russisch oorlogsschip, rot op!

Oekraïense grenswachters op Slangeneiland hadden een boodschap voor de Moskva

Het oorlogsschip kwam ook aan het begin van de oorlog in Oekraïne in het nieuws. De Moskva lag voor de kust van Slangeneiland in de Zwarte Zee en vroeg de dertig Oekraïense grenswachten op het eiland om zich over te geven. Op een vrijgegeven audiofragment is te horen dat de Oekraïners "rot op" naar de Russen riepen. Even later zou het eiland beschoten en ingenomen zijn. 

BEKIJK hier (satelliet)beelden van de Moskva:

Videospeler inladen...

Meest gelezen