Het oorlogsschip is hier te zien in 2016 in de havens van Havana en Izmir. © Reuters

Russisch oorlogsschip gezonken volgens Oekraïne: “Zwaarste nederlaag voor hun vloot sinds WOII”

Het Russische oorlogsschip Moskva is zwaar beschadigd geraakt. Volgens de Oekraïense autoriteiten werd de kruiser geraakt door Oekraïense raketten, de Russische defensie heeft het over een brand die munitie tot ontploffing bracht.

adb
Bron: BELGA

Woensdagavond claimden de Oekraïense autoriteiten dat Oekraïense kruisraketten een brand veroorzaakt hadden aan boord van de Russische kruiser Moskva in de Zwarte Zee.

“Neptune-raketten die de Zwarte Zee beschermen hebben grote schade aangericht aan dit Russische schip”, zo verklaarde Maxime Martsjenko, de gouverneur van de oblast Odessa, de strategisch belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee.

Ook Oleksiy Arestovitsj, een adviseur van president Volodimir Zelenski, zei op sociale media dat het Oekraïense leger de kruiser had geraakt. “Het schip brandt hevig. En met deze wilde zee is het onmogelijk te zeggen wanneer ze hulp kunnen krijgen”, zei de adviseur, die meldde dat er 510 bemanningsleden aan boord zouden zijn.

LIVE. Rusland dreigt met meer kernwapens als Finland en Zweden toetreden tot NAVO

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nadien bevestigde de Russische Defensie dat het oorlogsschip “ernstig beschadigd” was. De kruiser van de Zwarte Zeevloot heeft zware schade opgelopen “door de explosie van munitie als gevolg van een brand”, zo meldde het Russische persbureau Tass in de nacht van woensdag op donderdag onder aanhaling van het ministerie van Defensie. De oorzaak van de brand wordt onderzocht, zo luidde het in Moskou. “De bemanning werd volledig geëvacueerd”, volgens het Russische ministerie van Defensie.

De Moskva, een oorlogsschip met een lengte van 186 meter, zou aan het begin van de Russische invasie onder meer deelgenomen hebben aan de verovering van het Oekraïense Slangeneiland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer