9 jaar geleden stortte bus met schoolkinderen van brug in Oelegem: "Ik leg nog elk jaar bloemen neer waar Ilya stierf"

Het is precies 9 jaar geleden dat een Poolse bus met Russische schoolkinderen van de weg afweek op de E34. De bus stortte metersdiep van de brug in Oelegem naar beneden. Er vielen vijf doden waaronder Ilya, een jongen van 14.  De Turnhoutse ambulancier Siegfried Depoorter reed toevallig vlak achter de bus en was als een van de eersten bij de slachtoffers. Elk jaar nog, legt hij bloemen neer op de plaats van het ongeval. Dat heeft hij beloofd aan de moeder van Ilya, de jongen die ter plekke stierf.  Zelf heeft hij er jaren over gedaan om de beelden van het ongeval te verwerken.

 "Het waren chaotische beelden die ik nooit zal vergeten, toen ik de bus op z'n zij zag liggen beneden," vertelt ambulancier Siegfried Depoorter bij Radio 2 Antwerpen. "Net als bij het zware busongeval dat dit weekend in Schoten gebeurde, was de bus opzij geschoven tegen de vangrail. In Schoten botste de bus tegen de stootrand, en viel op haar zijkant. 9 jaar geleden viel de bus metersdiep naar beneden. De beelden en het geschreeuw van de slachtoffers toen ik bij de bus kwam, zal ik nooit vergeten".

Aan boord van de bus zaten 31 Russische jongeren en 9 begeleiders. Naast Ilya, de jongen van 14, stierven ook de Poolse chauffeur, zijn bijzitter, een Russische gids, en een leerkracht. De moeder van Ilya, een leerkracht,  raakte zwaargewond maar overleefde. "Alleen met haar heb ik, via een tolk, nog contact," vertelt Siegfried Depoorter. De vrouw heeft het financieel moeilijk en is nog niet terug naar de plaats van de ramp kunnen komen. "Daarom zal ik ook vanavond weer,  bloemen gaan neerlegggen,  op de plaats van het ongeval, omdat ik het haar beloofd heb."

Ik was bang als mijn eigen kinderen een uitstap deden met een bus

Siegfried Depoorter, ambulancier

De beelden van het ongeval hebben Siegfried Depoorter jarenlang achtervolgd. "Vooral de eerste jaren waren moeilijk, nu kijk ik er anders op terug", zegt Siegfried. "Ik heb geleerd dat je er niet teveel bij mag stilstaan. Maar toch was ik altijd bang als mijn eigen kinderen met de bus op uitstap gingen." Ook het zware busongeval in Schoten van afgelopen weekend en het ongeval met een bus in Egypte van gisteren, zijn heel confronterend. "Ik zal nooit een bus nemen in Egypte. Ze rijden er veel te snel en veel te gevaarlijk." 

Meest gelezen