Waarom een strakker geldbeleid slecht nieuws is voor zowel aandelen-als obligatiebeleggers

De hoge inflatie treft ook de beleggers in hun portefeuille. De geldontwaarding van de afgelopen maanden dwingt de centrale banken om hun voet nog sneller van het gaspedaal te halen. Zo’n verstrakking van het geldbeleid is slecht nieuws voor zowel de aandelen- als obligatiebeleggers.

De meest recente inflatiecijfers laten er geen twijfel over bestaan: de enorme geldontwaarding verliest momenteel niet aan kracht. De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben in maart de hoogste inflatie in decennia opgetekend.

Een strakker geldbeleid

De markten vrezen dan ook dat de westerse centrale banken hun geldbeleid de komende maanden veel agressiever zullen verstrakken dan verwacht. In de Fed-notulen werd er al gesproken van een afbouw van de balans en renteverhogingen met 50 basispunten. De bestuursleden van de Europese Centrale Bank zitten vandaag samen om het geldbeleid te bespreken. Kans is klein dat er straks een renteverhoging wordt aangekondigd, ook al hebben sommige bestuursleden al aangegeven dat er aan de voorwaarden is voldaan om de rente op te trekken. Dat neemt niet weg dat de deur straks op een kier wordt gezet voor een veel strakker beleid. Tijdens de jongste rentevergadering liet de ECB al weten het opkoopprogramma stop te zetten in het derde kwartaal, wat een renteverhoging in het vierde kwartaal mogelijk maakt.

De verwachting dat de centrale banken het beleid zullen verstrakken, jaagt de marktrentes alvast de hoogte in. De Amerikaanse tienjaarsrente bedraagt op dit moment 2,65 procent. Begin dit jaar was dat zo’n 1,6 procent. Ook in ons land zit de tienjaarsrente in de lift. Sinds de start van 2022 is die gestegen van 0,2 naar 1,3 procent.

De stijgende rente is in de eerste plaats slecht nieuws voor obligatiehouders. Naarmate de rente stijgt, wordt het schuldpapier dat zij in handen hebben minder waard. Beleggers krijgen immers een hogere coupon als ze rechtstreeks obligaties kopen van de emittent, en dus niet op de secundaire markt.

Hogere rente ook slecht nieuws voor aandelenbeleggers

Een strak monetair beleid is ook slecht nieuws voor de aandelenbeleggers. Een hogere rente knibbelt de winsten van een bedrijf. De schulden worden namelijk duurder. Daardoor kunnen ze minder dividend uitkeren aan de aandeelhouders en minder investeren. Ook obligaties (op de primaire markt) worden aantrekkelijker voor beleggers. Ze krijgen namelijk een hogere coupon.

Voornamelijk de techbedrijven worden zwaar getroffen door een stijgende rente. Een hogere rente betekent dat de toekomstige winsten van die bedrijven teruggerekend naar nu lager uitvallen. Om een voorbeeld te geven van het effect van een hogere rente op de contante waarde: bij een rente van 0 procent is de waarde van een winst van 100 euro die je over tien jaar boekt nu ook 100 euro. Maar als de rente stijgt naar 1 procent, dan daalt de huidige waarde naar 90,50 euro.

En goud?

Door de hoge inflatie kijken veel beleggers in de richting van goud. Het edelmetaal wordt namelijk beschouwd als de perfecte hefboom tegen een stevige portie geldontwaarding. Uit de meest recente ING-beleggersbarometer blijkt dat 46 procent van de beleggers denkt dat het nu een goed moment is om in goud te beleggen. Amper 14 procent is de tegenovergestelde mening toegedaan. 17 procent van de bevraagde beleggers bezit al het edelmetaal. De prijs van goud is sinds de start van dit jaar gestegen van zo’n 1.800 dollar per ounce (28,35 gram) tot 1.975 dollar vandaag.

Al zal ook goud een deel van zijn glans verliezen als de rente verder stijgt en de inflatie verzwakt. Beleggers krijgen namelijk geen vergoeding wanneer ze goud kopen. Bij een obligatie krijg je een coupon en bij een aandeel een dividend. Het rendement van goud is dus volledig afhankelijk van de gerealiseerde meerwaarde.

(lp)

Meer