‘Close’, de tweede film van Lukas Dhont over twee boezemvrienden, maakt kans op een Gouden Palm in Cannes. 

Na ‘Girl’ mag regisseur Lukas Dhont ook met tweede film naar filmfestival Cannes

Vier jaar geleden werd de rode loper van het filmfestival van Cannes al eens uitgerold voor Lukas Dhont, toen zijn debuutfilm Girl werd bekroond met de Caméra d’Or. Binnenkort mag de regisseur terug naar het festival, want zijn tweede film Close maakt kans om een gegeerde Gouden Palm te winnen. Ook al moet hij nog in de zalen komen. De broers Dardenne dingen ook mee voor de prijs, met hun film Tori en Lokita. Dat heeft Thierry Frémaux, de algemeen afgevaardigde van het evenement, donderdag bekendgemaakt.

Wout Desmytere, Belga

Close die in première gaat in de Officiële Competitie van het Filmfestival van Cannes is een ongelofelijke zotte droom die plots werkelijkheid wordt”, aldus Dhont. “Iets wat de 12-jarige Lukas die voor zijn verjaardag een kleine videocamera kreeg, nooit had durven dromen. Ik ben zó trots op het hele team en de cast waarmee we deze film tot stand hebben gebracht. Met een warm en kwetsbaar hart kijk ik er naar uit deze film met de wereld te delen tijdens één van de belangrijkste festivals ter wereld.”

De film draait rond Leo en Remi, twee dertienjarige vrienden. Die rollen worden gespeeld door nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav Dewaele. Maar dan drijft een ondenkbare, nog niet nader beschreven gebeurtenis hen uit elkaar. Een geschokte Leo zoekt toenadering tot Sophie, de mama van Remi. Wanneer Close precies te zien zal zijn, is nog niet duidelijk.

“Met je tweede film geselecteerd worden voor de Officiële Competitie van het Festival van Cannes, het is een onwezenlijk droomscenario”, klinkt het bij het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). “Het is fantastisch nieuws voor de Vlaamse Film. We duimen dat Close, zowel artistiek als qua publieksbereik, minstens Girl zal evenaren.”

Tori en Lokita van Luc en Jean-Pierre Dardenne gaat dan weer over twee jonge ballingen, met een onverbrekelijke band, die zich in België komen vestigen. Beide filmmakers zijn vaste waarden in Cannes, waar ze al twee keer naar huis trokken met een Gouden Palm in de achterzak. Een keer voor Rosetta (1999), overigens met Emilie Dequenne in de hoofdrol, en ook voor L’Enfant (2005). Daarnaast wonnen ze er ook al verschillende nevenprijzen.

De 75ste editie van het filmfestival van Cannes wordt van 17 tot 28 mei gehouden in de Franse kuststad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER