De huisvestingsmaatschappij Antwerpen begon vier jaar geleden al met onderzoek naar eigendommen in het buitenland. © WAS

Acht huurders bij Woonhaven bleken vorig jaar huis of appartement in het buitenland te hebben

Antwerpen -

De Antwerpse sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven liet vorig jaar 52 onderzoeken uitvoeren bij sociale huurders naar een eigendom in het buitenland. Bij acht huurders bleek dat daadwerkelijk zo te zijn. Antwerpen was een pionier en begon in 2018 al met dat soort onderzoeken. In de afgelopen vier jaar werd bij 66 sociale huurders sociale fraude vastgesteld.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Antwerpen helpt gemeenten in strijd tegen fraude met sociale woningen

De Vlaamse regering zette vorig jaar het licht op groen voor sociale verhuurkantoren en huisvestingsmaatschappijen om onderzoek te doen naar het bezit van eigendom in het buitenland bij sociale huurders. Dertig sociale verhuurders lieten 421 onderzoeken uitvoeren door private onderzoeksbedrijven. Dat onderzoek bracht hen in achttien verschillende landen. Bij 189 huurders bleek dat ze effectief eigendom hadden in het buitenland. Het gaat om huizen of appartementen in onder meer Italië, Marokko, Turkije en Spanje.

Antwerpen nam in 2018 al het voortouw in dat soort onderzoeken. Op basis van de eerste ervaringen zocht de Antwerpse huisvestingsmaatschappij Woonhaven een bedrijf of bedrijven om deze fraudeonderzoeken uit te voeren. Ook huisvestingsmaatschappijen uit andere gemeenten konden daar dan een beroep op doen.

Sociale korting

De voorbije vier jaar liet Woonhaven 179 dossiers onderzoeken. Bij 66 sociale huurders bleek dat ze daadwerkelijk eigendom hadden in het buitenland of 37%. In dezelfde periode werden bij 145 huurders ook eigendommen in België vastgesteld.

In 2021 werden 52 onderzoeken opgestart naar eigendom in het buitenland, acht keer was daar ook echt sprake van. Zes gezinnen hadden ook een eigendom in België. Elf huurders zijn uit hun sociale woning gezet. Drie huren nog een sociale woning omdat ze de eigendom in het buitenland hadden verkocht. Zij moesten wel de sociale korting terugbetalen die ze onterecht hadden gekregen. Woonhaven is met 16.600 sociale huurders de grootste sociale huisvestingsmaatschappij in Vlaanderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER