(c) dpa-Zentralbild/dpa-pool

Tesla-topman Elon Musk wil Twitter overnemen en doet vijandig bod van 43 miljard dollar

Tesla-topman Elon Musk wil het socialemediaplatform Twitter overnemen. De rijkste man ter wereld heeft al 9 procent van het bedrijf in handen en doet nu een bod op de resterende aandelen van Twitter. Na de overname wil hij het bedrijf van de beurs halen. De bestuursleden van Twitter hadden vanmiddag een overleg om het bod "zorgvuldig te bekijken".

Elon Musk, rijkste mens ter wereld en onder andere bekend als de grote man achter autobouwer Tesla en het ruimtevaartbedrijf SpaceX, wil nu ook eigenaar worden van Twitter. Na een eerdere investering van bijna 3 miljard dollar aan aandelen, heeft de zakenman nu een brief gestuurd naar Twitter waarin hij een vijandig overnamebod doet op het bedrijf.

“Ik investeer in Twitter omdat ik geloof in het potentieel om een platform te zijn voor het vrije woord over de hele wereld, en ik vind dat vrije meningsuiting een maatschappelijke noodzaak is voor een goed werkende democratie”, verantwoordt Musk zijn overnamebod. 

“Maar ik besef dat het bedrijf in zijn huidige vorm niet goed zal gedijen en ook die maatschappelijke noodzaak zal dienen. Twitter moet omgevormd worden tot een privébedijf”, schrijft hij nog. Met andere woorden: het moet volgens Musk van de beurs worden gehaald.

Een vijandig overnamebod?

Bij een vijandige overname doet een partij een bod op de aandelen van een bedrijf zonder dat het bedrijf er zelf om heeft gevraagd of mee heeft ingestemd.

Bij een vriendelijk overnamebod is er vooraf al overlegd met de raad van bestuur en stemt het bedrijf in met het bod. Er moet enkel nog overlegd worden over de voorwaarden van de overname. Deze methode maakt meestal de hoogste kans op slagen.

43 miljard

Musk doet daarvoor een bod van 54,20 dollar per aandeel voor de rest van de aandelen, zo  blijkt uit een mededeling van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC

Dat komt neer op een waarde 43 miljard dollar voor het volledige aandelenpakket. "Het is mijn beste en laatste bod", schrijft Musk. "Als het niet aanvaard wordt, zal ik mijn positie als aandeelhouder opnieuw tegen het licht moeten houden."

Het bod van 43 miljard dollar is eigenlijk geen groot bod, legt Olivier Braet, onderzoeker aan de VUB, uit in "De wereld vandaag". "Het bod van 54,20 dollar per aandeel ligt ongeveer de helft lager dan de hoogste beurskoers van Twitter twee jaar geleden. De aandeelhouders vinden dat het bod te laag is. Die zullen dat waarschijnlijk weigeren en dan is het de vraag of Elon Musk zijn bod nog zal verhogen."

Elon Musk is sinds begin deze maand al de grootste aandeelhouder van Twitter met zo'n 9 procent van de aandelen in zijn bezit.

Twitter laat weten dat ze het bod van Elon Musk "zorgvuldig zullen overwegen".

"We hebben het ongevraagde, niet-bindende aanbod van Elon Musk ontvangen om alle resterende aandelen van het bedrijf te verwerven. De raad van bestuur van Twitter zal het bod zorgvuldig bekijken om te bepalen welke actie in het beste belang van de onderneming en alle aandeelhouders van Twitter is", aldus het platform in een reactie. 

Het nieuws over de mogelijke overname deed het aandeel van Twitter met met 5 procent stijgen bij de opening van Wall Street. Daarmee was de beurswaarde van Twitter bijna 2 miljard dollar meer waard, maar bij het sluiten van de beurs heeft het aandeel aan beurswaarde verloren. De waarde van het aandeel daalde met 1,7 procent tot 45,08 dollar per aandeel.

Boete

Musk is een groot voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Op Twitter komt hij daarmee wel eens in de problemen. Zo legde de SEC in 2018 Tesla en hem elk een boete op van 20 miljoen dollar, omdat hij getweet had over het mogelijk van de beurs halen van Tesla.  

Daarnaast moet hij van de Amerikaanse beurswaakhond een document ondertekenen waarin staat dat hij niet meer over Tesla mag twitteren zonder het aan een advocaat van het bedrijf voor te leggen. Musk wil sindsdien van die beperking af, voorlopig zonder succes.

Elon Musk is zelf een fervent twitteraar met meer dan 81 miljoen volgers.

Meest gelezen