BEKIJK - "Als god het wil, koop ik huis, auto en trouw ik": migrant die 250.000 euro won met kraslot, doet zijn verhaal

De man zonder papieren die met een krasbiljet uit de Spar in Zeebrugge 250.000 euro won, heeft voor het eerst verteld over zijn winst. Hij wil het geld gebruiken om een huis en een auto te kopen en ook om een huwelijksfeest te betalen. Door zijn status kan hij evenwel geen rekening openen, zegt zijn advocaat, die aan een oplossing werkt.

Het leven van S. is sinds enkele weken volledig veranderd. De jongeman van eind de 20 heeft geen geldige papieren en zelfs geen vaste plek om te verblijven. Maar op 23 maart won hij een nieuw leven met een “cash five”-krasbiljet van amper vijf euro dat hij kocht in de Spar van Zeebrugge. S. heeft nu recht op zowaar 250.000 euro. 

“Ik had dat niet verwacht”, zegt S., die vertelt dat hij al meerdere keren een krasbiljet kocht. “De eerste keer won ik vijf euro, de tweede keer tien, en dan dit…totaal onverwacht. Zo’n groot bedrag. Ik was blij en geloofde het niet”, vertelt S. in gebrekkig Frans en Arabisch. Via een reporter die de taal spreekt, proberen we een beeld te krijgen van zijn verhaal.

BEKIJK - "Zo’n groot bedrag. Ik was blij en geloofde het niet”, vertelt S.:

Videospeler inladen...

Algerije

“Ik ben al twee maanden in België”, vertelt de jongeman. “Vanuit Algerije ben ik via Spanje en Frankrijk naar hier gekomen”, klinkt het. “In Algerije was ik werkloos en ik ben niet geschoold. Ik kan wel lezen en schrijven, maar niet zo goed. Dat is waarom ik naar Europa wilde komen.” 

In Algerije was ik werkloos en ik ben niet geschoold. Ik kan wel lezen en schrijven, maar niet zo goed. Dat is waarom ik naar Europa wilde komen

S.

In verschillende media werd S. omschreven als “transmigrant”, maar eigenlijk wil hij nu in België blijven, vertelt hij. “Ik wil werken. In Brussel. Eender welke job: een winkel openen, waar ik spullen kan verkopen, bijvoorbeeld. België is een goed land.” 

En met het geld van het krasbiljet? “Als ik de mogelijkheid krijg, wil ik hier een appartement kopen, want ik heb nu geen woning. Als god het wil koop ik een huis, een auto en trouw ik”, klinkt het.

BEKIJK - Wat hij met het geld van het kraslot wil doen? "Als God het wil koop ik een huis, een auto en trouw ik", zegt S.:

Videospeler inladen...

Spoorloos

Nadat hij het biljet had gewonnen, was hij meer dan een week spoorloos. Het was onduidelijk waar S. zich ophield en of hij het geld zou komen innen. Vorige vrijdag boden zich uiteindelijk drie mannen aan bij de Nationale Loterij met het biljet van S. Er werd meteen vanuit gegaan dat zij het lot hadden “afgepakt”, of dat ze S. iets “hadden aangedaan”, en ze werden opgepakt. 

Vandaag vertelt S. een heel ander verhaal. “Ik heb het ticketje aan mijn maat gegeven”, klinkt het”, “want hij heeft wel papieren”. “Hij is in Frankrijk geboren, en daarom heb ik hem gevraagd om het geld voor mij af te halen.” Eerder had S. al geprobeerd om het geld op een bankkaart van zijn vriend te laten zetten, maar dat kon uiteraard niet zomaar. Intussen zijn de drie vrijgelaten.

BEKIJK - Kennissen van S. wilden het geld innen bij de Nationale Loterij. “Ik had het ticketje aan mijn maat gegeven”, legt S. uit, “want hij heeft wel papieren”:

Videospeler inladen...

Rekening

“Vanuit de winkel wist men sowieso dat S. de winnaar was, door camerabeelden”, vertelt de advocaat van de jongeman, Alexander Verstraete. Alleen is het niet zo vanzelfsprekend om het geld tot bij S. te krijgen. 

“Het geld staat nog geblokkeerd bij de Nationale Loterij. Die verwacht dat er een rekening is op zijn eigen naam. Omdat hij geen papieren heeft, kan hij geen rekening openen. Dat is een moeilijke situatie. We zullen verder kijken hoe we dat kunnen oplossen.” In tussentijd ligt het lot in bewaring bij de politie van Brugge. 

Geluksbank

Intussen dringt ook in de Spar in Zeebrugge door hoe uitzonderlijk het verhaal van S. is. “We hadden het eerst niet goed door, want het was op dat moment heel druk”, zegt zaakvoerder Dirk Warnez. “Achteraf denk ik nu dat we hem toch beter hadden kunnen helpen, door hem even apart te nemen en de procedure uit te leggen.” 

Of er nu meer mensen naar de winkel zullen afzakken? “Dat weet ik niet”, zegt Warnez. “Maar wie zo’n biljetje koopt, raad ik nu aan om op de bank te gaan zitten waar die kerel zat. De geluksbank is dat geworden. Je weet maar nooit.”

Meest gelezen