Ondanks monsterlijke kwartaalwinst vertoont grootste chipmaker van de wereld een groeiende zwakte

TSMC, ‘s werelds grootste chipmaker, tekent een bijzonder winstgevend eerste kwartaal van het jaar op. Het techbedrijf ondervindt wel problemen met het verder opvoeren van zijn productie.

Taiwanees chiptitaan en meest waardevolle bedrijf van Azië Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ofwel TSMC, levert zeker 54 procent van alle computerchips ter wereld af. Omdat de wereldeconomie sinds vorig jaar kreunt onder een acuut chiptekort, dat in gang werd gezet door een uitzonderlijke droogte in Taiwan, zorgt dat natuurlijk voor lucratieve tijden voor de chipgigant. TSMC verhoogde vorig jaar dan nog eens ook zijn basisprijzen met 20 procent.

Donderdag rapporteerde TSMC in zijn kwartaalverslag dat er tussen januari en maart een winst van 202 miljard New Taiwan dollar, ofwel zo’n 7 miljard dollar, werd geboekt. Dat is 45 procent meer dan diezelfde periode in 2021. De totale omzet steeg met 35 procent naar zo’n 491 miljard New Taiwan dollar, ofwel 16,8 miljard dollar.

TSMC gokt dat het volgend kwartaal een winst van 17,6 tot 18,2 miljard dollar kan voorleggen. Nochtans is het tweede kwartaal een periode waarin minder elektronica gekocht worden, weet de Japanse krant Nikkei Asia.

“Onverwachte” problemen

De Taiwanese chiptitaan voert ondertussen de investeringen in zijn chipproductie genadeloos op. Het bedrijf is er dan ook van overtuigd dat de wereldwijde productie van halfgeleiders tegen 2030 een omzet van 1 biljoen dollar per jaar zal genereren. Om aan kop te blijven zal het bedrijf de komende drie jaar zeker 100 miljard dollar investeren in productiemiddelen om het chiptekort op te lossen.

TSMC laat in zijn kwartaalverslag wel weten dat het te maken krijgt met “onverwachte” leveringsbeperkingen van leveranciers van chipmaterialen. Mogelijk kunnen bepaalde externe factoren de ambities van de Taiwanese chipgigant dus nog in de weg staan.

“We zagen deze problemen met leveranciers vanaf het begin van dit jaar. Tot nu toe heeft het nog geen probleem opgeleverd. We werken nu aan de productie van 2023 en later”, zei TSMC-CEO C.C. Wei tijdens een winstoproep.

Spelen de Chinese lockdowns een rol?

Wat de gevolgen van deze “onverwachte problemen” zijn voor het globale tekort is nog onduidelijk. TSMC was naar eigen zeggen “nog niet klaar om te delen” met welke problemen het te maken had, zei Wei.

Wel kon Wei meedelen dat leveranciers kampen met de impact van de COVID-19-pandemie. Mogelijk spelen de lockdowns die China momenteel teisteren dus een rol. Daar liggen verschillende vrachtschepen te wachten voor de havens rond Shanghai om te mogen ontschepen. Toch hield TSMC vol dat het dit jaar zeker 40 tot 44 miljard dollar zal investeren in zijn fabrieken om de productie van chips op te voeren.

Techbedrijven zoals Apple, MediaTek en Qualcomm zullen het 4-nanometerproces van TSMC gebruiken om hun eigen chips te ontwikkelen. AMD en Nvidia zullen dan weer de 5-nanometerfabricage van TSMC overnemen. De geavanceerde technologie van de Taiwanese onderneming zou de markt deels moeten behoeden voor enorme tekorten.

De meeste analisten blijven echter volhouden dat het chiptekort nog zeker tot in 2023 zal duren. Ondanks de enorme investeringen van TSMC, andere bedrijven, zoals het Amerikaanse Intel, en overheden, zoals de EU, zal de voorraad van chips pas rond begin 2024 tot 2025 de enorme vraag kunnen bijbenen. Vooral de implementatie van 5G en adoptie van elektrische wagens zal enorm veel computerchips vragen.

(kg)

Meer