Google wil zijn datacenters op 100 procent koolstofvrije energie laten draaien tegen 2030: dit is het plan

Tegen 2030 wil Google 24/7 werken op koolstofvrije energie. Hoe wil de techtitaan dit klaarspelen?

Google gebruikt in zijn datacenters twee keer zoveel elektriciteit dan de stad San Francisco, schrijft het Amerikaanse zakenmedium CNBC. Zo verbruikte het bedrijf in 2020 (van vorig jaar zijn er nog geen gegevens) in totaal 15,5 terawattuur aan elektriciteit: het grootste deel daarvan ging naar zijn datacenters. De hoeveelheid energie die Google gebruikt, neemt elke dag toe naarmate het bedrijf groeit en het totale internetgebruik stijgt.

Waarom is energie eigenlijk zo belangrijk voor Google? Welnu, elke Google-zoekopdracht die je uitvoert, vereist een kleine hoeveelheid energie die wordt gebruikt door de servers in de datacenters van Google, die wereldwijd verspreid zijn (in ons land zijn er zo’n vijf). Miljoenen zoekopdrachten per minuut en triljoenen per jaar vergen een hele hoop energie voor die datacentra.

In de loop der jaren heeft het bedrijf belangrijke stappen aangekondigd om koolstofvrije energie te gebruiken, maar nog steeds werkt het met CO2 uitstotende stroom. Hoe wil de multinational tegen 2030 volledig vrij zijn van koolstofemissies?

Verreikende energie-efficiëntie

De datacenters van Google zijn dus de meest prominente bron van energieverbruik in het bedrijf. Om tegen 2030 koolstofvrij te zijn, moeten datacenters schone energiebronnen gebruiken en moeten ze… ultra-efficiënt zijn. Om dat laatste – de doelstelling van verreikende energie-efficiëntie – te verwezenlijken, richt Google zich op de effectiviteit van stroomverbruik: power usage effectiveness, of: PUE.

  • Dit is een metriek die wordt gebruikt om de energie-efficiëntie van een datacenter te bepalen.
  • De PUE wordt bepaald door de hoeveelheid stroom die een datacenter binnenkomt te delen door de stroom die wordt gebruikt om de computerinfrastructuur binnen het datacenter te laten werken.
  • De PUE wordt daarom uitgedrukt als een verhoudingsgetal, waarbij de algehele efficiëntie toeneemt naarmate het quotiënt afneemt in de richting van 1.
  • Bijvoorbeeld: een PUE van 1 betekent dat alle energie naar de computerapparatuur gaat en een PUE van 2 betekent dat voor elke eenheid energie die naar de computerapparatuur gaat, een even grote eenheid energie wordt gebruikt om de computerapparatuur te koelen, en de stroom naar de computermachines te distribueren.

Machine learning

“Om de PUE te beheersen, maakt het bedrijf gebruik van een combinatie van hardware- en softwareontwikkelingen. We hebben geïnvesteerd in nieuwe grondstoffen voor servers die minder warmte afgeven”, laat Maud Texier, hoofd energieontwikkeling voor Google’s datacenters, optekenen door Business Insider India.

Daarnaast maakt het techbedrijf gebruik van een machine learning-programma dat ontwikkeld werd door z’n AI-afdeling DeepMind. Deze machines voorspellen het meest efficiënte moment om de warmtepompen te laten draaien om de datacenters af te koelen.

De grootste uitdaging

Alleen een energie-efficiënt datacenter is echter niet genoeg: Google richt zich ook op hoé de energie wordt geproduceerd. “Als we een schoon netwerk hebben, is het voor het bedrijf gemakkelijk om 100 procent koolstofvrij te zijn”, aldus nog Texier. “Als het net niet schoon is op een locatie waar het bedrijf een datacenter wil bouwen, dan moet er een manier zijn om een impact te hebben en de (groene) transitie van het regionale net te versnellen.”

Overigens kan Google, als er al datacenters zijn gebouwd, zijn rekenkracht tussen de centra verschuiven. Google gebruikt algoritmes om te beslissen waar ter wereld een rekenfunctie wordt uitgevoerd, en verwerkt gegevens over de koolstofuitstoot in die algoritmes, merkte Texier nog op.

Wat is een datacenter? – Educatieve video van YouTube

(mah)

Meer