© ATV

De Wever over problemen bij opvang vluchtelingen in Antwerpen: “3.000 extra inwoners verwerk je niet zomaar”

Antwerpen -

In ‘Terzake’ klagen verschillende Antwerpse gastgezinnen met Oekraïense vluchtelingen de trage behandeling van hun dossiers aan, waardoor ze soms uit eigen zak leefgeld moeten voorschieten. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt dat de chaos door de federale aanpak is veroorzaakt en dat “in de komende dagen” de meest nijpende problemen zullen worden opgelost.

LEES OOK. Stad Antwerpen kan toestroom Oekraïense vluchtelingen niet aan: maandenlang wachten op papieren

Deze krant schreef eerder al over de toevloed aan dossiers van oorlogsvluchtelingen in Antwerpen, die recht hebben op verblijfsdocumenten, een leefloon en medische verzorging, maar daarvoor wel door een administratieve mallemolen moeten. Volgens Terzake voelen nog steeds heel wat gastgezinnen zich in de steek gelaten door de stad omdat het zo traag gaat. Soms moeten ze aan hun eigen spaarcenten zitten of om hulp vragen omdat de overheid op zich laat wachten.

Foute keuze

Burgemeester Bart De Wever weerlegde de kritiek dat de stad zich niet voorbereid heeft, beloofde dat de wachtlijsten in de komende dagen zullen worden weggewerkt en hij wees er ook op dat Antwerpen er 3.000 inwoners heeft bijgekregen in enkele weken tijd. Hij ontkende niet dat er administratieve problemen zijn bij de stadsdiensten, maar hij weet dat aan de foute keuze om de opvang van vluchtelingen bij de steden en gemeenten te leggen.

LEES OOK. Stad versnelt procedure verblijfsaanvragen voor Oekraïners na lange wachttijden aan loketten

“Ik denk dat het verkeerd was om de klemtoon op de particuliere opvang te leggen. Dat heb ik de eerste dagen al gezegd. We hadden op collectieve opvang moeten inzetten zoals Nederland dat ook doet. Ook het geven van een sociaal statuut dat leidt tot leefloon, is een fout geweest. Dat leidt tot een chaotische instroom.”

De Wever zei dat er van de 39.000 Oekraïners die zijn geregistreerd in ons land ongeveer 7.000 opvangnood hebben. “In Antwerpen zijn er 3.000 Oekraïners bijgekomen, dan mag je geen mirakels verwachten. Met één zo’n dossier zijn onze diensten al een uur bezig.”

Volgens de burgemeester zijn intussen versnelde procedures uitgedokterd voor de leeflonen en om de gastgezinnen in staat te stellen een redelijke huur te vragen.” 

LEES OOK. Oekraïense Hanna (29) moet weken wachten op verblijfsdocument: “Ik wil hier werken, maar mag niet”

(dh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen