Ze zijn dringend op zoek naar personeel, maar bedrijven wagen zich amper aan dé manier om vacatures gevuld te krijgen

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Bedrijven kampen met een tekort aan arbeidskrachten maar dat wil niet zeggen dat ze de lat voor sollicitanten lager leggen. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Tempo-Team en de KU Leuven. “Ondanks de moeilijke zoektocht naar personeel, blijven veel werkgevers vasthouden aan het goede diploma en ervaring.”

Nina Bernaerts

Ongeveer de helft van de werkgevers is op zoek naar personeel. 45 procent van de ondervraagde werkgevers zegt zelfs te vrezen voor een acuut personeelstekort binnen hun organisatie. Maar amper een vijfde is bereid de lat voor sollicitanten wat lager te leggen, zo wijst het onderzoek van Tempo-Team en de KU Leuven uit.

Slechts 22,3 procent van de werkgevers is bereid om mensen met minder ervaring aan te werven. 17,3 procent is bereid de diploma-vereisten wat af te zwakken. En amper 7,2 procent is bereid om mensen aan te werven die het Nederlands niet machtig zijn. “Bedrijven zijn op zoek naar die ene witte raaf die aan alle eisen voldoet”, zegt professor Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven. “Ze willen iemand die onmiddellijk kan meedraaien, die vanaf dag één rendeert en weinig tot geen begeleiding nodig heeft. Het verbaast ons dat zelfs bedrijven die smeken om personeel, de lat zo hoog blijven leggen.”

(Lees verder onder de afbeelding)

Werknemers aanwerven en gaandeweg opleiden en bijspijkeren, vinden veel werkgevers een risico. “Een opleiding aanbieden en dan riskeren dat die persoon niet voldoet of zelfs overstapt naar een concurrent, houdt bedrijven tegen”, zegt Van den Broeck.

Nochtans is dat dé manier om vacatures ingevuld te krijgen, zegt Wim Van der Linden van Tempo-Team. “We proberen werkgevers aan te sporen om toch verder te kijken dan de verworven competenties. Ze moeten ook rekening houden met het groeipotentieel en de motivatie. Is Nederlands echt een vereiste? Of kan je met een degelijke kennis Engels al starten en gaandeweg de taal leren? Trouwens, ook intern kan talent beter benut worden. Wie heb je al aan boord die het potentieel heeft om door te groeien? Mensen die perspectief krijgen op lange termijn zijn daarenboven productiever.”

Bijleren

Het is eigen aan onze cultuur, zegt arbeidsexpert Stijn Baert (UGent). “Wij hechten veel belang aan diploma’s. Zelfs werkgevers die op zoek gaan naar een bachelor-profiel zullen geneigd zijn om de man of vrouw met het masterdiploma aan te werven.”

De keerzijde is dat de schaarste op de arbeidsmarkt zo mee in de hand wordt gewerkt. “Wij gaan relatief lang naar school en eens we onze carrière beginnen, eindigt veelal het leerproces. We trekken dan een sprint, kloppen veel uren en gaan snel op pensioen. Tijd om bij te leren is er niet. Dat maakt dat we veel minder flexibel zijn. Er zijn moderne werkgevers die volop investeren in bijkomende opleidingen, maar die zijn in de minderheid. Uit angst dat ze een werknemer aan het opleiden zijn voor de concurrentie.”

HR-experte Nele Ronsmans vindt dat er wel verbetering op komst is. “In de praktijk zien we dat bedrijven meer openstaan voor mensen die bepaalde competenties nog moeten verwerven. Zeker bedrijven die in het verleden al een positieve ervaring hadden, staan hier meer voor open. Het verandert dus wel, maar het gaat traag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer