Brusselse PS verzet zich tegen verbod op onverdoofd slachten

 ©  DBA

De Brusselse PS-fractie gaat in tegen het voorstel van ordonnantie dat een verbod oplegt voor het onverdoofd slachten in het Brussels Gewest. Dat is beslist op een intern overleg, meldt Le Soir vrijdag.

belga

Het dossier van het onverdoofd slachten verdeelt de Brusselse meerderheid. Minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFI) legde in oktober een ontwerp van ordonnantie dat onverdoofd slachten verbiedt op de regeringstafel, nadat het Grondwettelijk Hof het Vlaams en Waals verbod had gevalideerd. Maar er werd binnen de regering geen consensus gevonden.

In januari legden Défi, Groen en Open VLD de tekst dan als voorstel van ordonnantie neer in het Brussels Parlement. PS-fractieleider Ridouane Chahid sprak over een ‘onverantwoorde houding’, maar het was wachten op de houding die de fractie zou aannemen. Zou de PS een gezamenlijk standpunt innemen of de fractieleden de vrijheid geven bij de stemming?

Focus op laatste seconden

Uiteindelijk besliste de PS nu op een interne vergadering, waar ook de Brusselse voorzitter van de PS-federatie Ahmed Laaouej aanwezig was, om het voorstel niet goed te keuren. Voor de Franstalige socialisten focust de tekst te veel op de laatste seconden van het leven van het dier, terwijl de rest van het proces vergeten wordt’, licht Brussels parlementslid en ondervoorzitster van de Brusselse PS, Isabelle Emmery, in Le Soir toe.

Het debat over het voorstel moet nog starten in de commissie Leefmilieu van het Brussels Parlement. Die zal zich wellicht in mei onder meer buigen over de vraag of er hoorzittingen moeten worden georganiseerd. Wellicht is de plenaire stemming niet voor het zomerreces.

In Vlaanderen en Wallonië geldt wel een verbod op onverdoofd slachten.