Van comfortfood tot het perfecte apérohapje: 5 recepten voor op je weekmenu
WeekmenuLang weekend! Dat betekent extra tijd om je weekmenu op punt te stellen én om toch nog voldoende te ontspannen. Van een smeuïge macaroni met kaas en hesp tot een fris trio van groentefrietjes als apéro: dankzij deze 5 recepten uit het HLN Eten-weekmenu tel je elke dag af naar de volgende maaltijd. Is het al etenstijd?
Elke dag vind je in de weekkrant een exclusief recept van HLN Eten. Op vrijdag bundelen we deze online zodat je voldoende inspiratie hebt in het weekend om je weekmenu samen te stellen. Smakelijk!
Maandag: mac&cheese
Een klassieker zoals macaroni met kaas en hesp of mac & cheese smaakt altijd. Deze versie bevat iets minder kaas, maar is minstens even lekker en ook nog eens een tikkeltje gezonder. Makkelijk om met de kinderen klaar te maken tijdens de paasvakantie of gewoon voor jezelf na een drukke werkdag.
Bereidingstijd; 25 minuten
Oventijd: 25 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 350 g macaroni
• 80 g (plantaardige) boter
• 70 g bloem
• 500 ml groentebouillon
• 300 ml melk
• 120 g lokale oude kaas (bijvoorbeeld Nazareth, Mariëntaler of Brugge Oud)
• nootmuskaat
• peper en zout
• 80 g broodkruim
• 2 el olijfolie
• ½ kl knoflookpoeder
• ½ kl zout
Zo maak je het
Kook de macaroni beetgaar, giet af en laat uitlekken. Rasp daarna de kaas.
Smelt voor de bechamelsaus de boter in een kookpot. Voeg daar de bloem aan toe en laat 1 minuut bakken terwijl je alles goed roert. Blus met de groentebouillon en klop stevig tot een egale saus, voeg de melk erbij en laat al roerend indikken gedurende enkele minuten. Voeg de kaas bij de saus en kruid bij met nootmuskaat, peper en zout.
Meng de pasta met de saus en giet in een ovenschaal. Meng het broodkruim met de olijfolie, het knoflookpoeder, het zout en wat peper. Strooi alles over de pasta.
Zet in een voorverwarmde oven van 185°C gedurende 25 à 30 minuten.
Tip: Door een smaakvolle kaas alleen in de saus te gebruiken en niet als afwerking bovenaan, heb je al een pak minder kaas nodig. In de bechamelsaus gebruik je hier een groot deel groentebouillon en een klein deeltje melk: dit maakt de saus heel wat lichter en duurzamer.
Dinsdag: kruidige ovenkip met venkel en appel
Dit gerecht is er eentje dat je snel voorbereidt en in de oven schuift. De oventijd zelf duurt wat langer, maar ondertussen kun je makkelijk andere dingen thuis doen én de chaos in de keuken al even opruimen. Dan smaakt die kip achteraf eens zo goed!
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 45 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 appel
• 1 rode ui
• 2 venkels
• 1 el grove mosterd
• 2 el honing
• 1 tl kippenkruiden
• 1 tl tijm
• olijfolie
• 4 kippenbouten
• 700 ml kippenbouillon
• ½ tl saffraan
• 5 gedroogde biologische abrikozen
• 300 g bulgur
• peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 185 °C.
Ontpit de appel, pel de ui en verwijder de harde kern van de venkel. Snijd alles in partjes. Meng de mosterd met de honing, kippenkruiden, tijm en 4 eetlepels olijfolie. Meng die vervolgens met de kippenbouten, venkel, rode ui en appel en laat alles 30 minuten marineren.
Ondertussen kun je de kippenbouillon mengen met de saffraan. Snijd ook de abrikozen in partjes. Verspreid de bulgur over de bakplaat, leg de abrikozen ertussenin en overgiet dit geheel met de bouillon. Leg de kip, venkel en appel op de bulgur en kruid met peper en zout. Dek af met bakpapier of aluminiumfolie en zet in de voorverwarmde oven gedurende 25 minuten.
Verwijder de folie en schuif daarna opnieuw 20 minuten in de oven.
Haal uit de oven, laat enkele minuten rusten en serveer.
Tip: Vervang de bulgur ook eens door andere graansoorten zoals bijvoorbeeld couscous om je favoriete combinatie te ontdekken.
Woensdag: pittige worstenbroodjes
Zei er iemand worstenbroodjes? Die maken we graag zelf eens thuis klaar! En dat is minder moeilijk dan je denkt. Het is een perfecte woensdagnamiddag- of weekendactiviteit waar je heel wat lekkers voor in de plaats krijgt.
Bereidingstijd: 35 minuten
Oventijd: 25 minuten
Ingrediënten voor 8 worstenbroodjes
• 1 sjalot
• 2 fijne wortels
• 150 g kastanjechampignons
• olijfolie
• peper en zout
• 250 g gemengd gehakt
• 2 eidooiers
• 80 g broodkruim
• ½ tl chilivlokken
• ½ tl garam masala
• 2 rollen vers bladerdeeg
Zo maak je het
Pel en snipper de sjalot fijn. Schil de wortelen en snijd in fijne blokjes. Hak de kastanjechampignons fijn. Verhit een scheutje olijfolie en bak de fijngesneden groenten gaar. Kruid met peper en zout. Laat die champignons zeker bakken tot al het vocht uit de pan verdampt is.
Zijn de champignons goed? Doe de gebakken groenten dan in een blender zodat ze fijngehakt worden. Meng ze met het gehakt, 1 eidooier, het broodkruim, de chilivlokken en de garam masala. Kruid alles bij met peper en zout.
Maak met natte handen 8 bolletjes van het gehakt en snijd de rollen bladerdeeg in 8 gelijke repen. Maak rolletjes van het gehakt en leg ze onderaan de repen bladerdeeg. Rol het bladerdeeg op rond het gehakt en besmeer met eigeel. Leg op een bakplaat en zet de rolletjes in een voorverwarmde oven van 185 °C gedurende 25 minuten.
Laat even afkoelen en serveer lauw of koud.
Tip: In deze worstenbroodjes zitten niet alleen lekkere kruiden, maar ook groentjes verstopt. Ze maken de broodjes lekker sappig, en als je het niet verklapt, heeft niemand het door. Handig om je kinderen extra groenten te laten eten!
Donderdag: prei-knolselderstoemp met gebakken vis
Moet het snel gaan vanavond? Dan stoom je op minder dan 30 minuten een heerlijke ‘stoemp’ met vis klaar. Boordevol vitaminen en smaak. Aan tafel!
Bereidingstijd: klaar in 30 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 dikke preiwitten
• 1-2 peterseliewortels
• 700 g knolselder
• 1 bloemige aardappel
• boter
• nootmuskaat
• peper en zout
• olijfolie
• 4 kleine witte visfilets
• ½ citroen
Zo maak je het
Snijd de preiwitten in halve ringen. Schil de peterselie wortel, knolselder en aardappel.
Snijd alles in gelijke stukken.
Kook of stoom de groenten en aardappel zacht. Giet af en laat goed uitlekken. Pureer met 2 eetlepels boter en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
Verhit een scheutje olijfolie en stoof de prei met een scheutje water op een zacht vuur gaar. Kruid met peper en zout.
Voeg de prei toe aan de puree. Bak in een scheutje olijfolie op een hoog vuur de visfilets kort gaar (1-2 minuten). Kruid met peper en zout en voeg een klontje boter en scheutje citroensap toe aan de pan.
Serveer de puree met de vis en boter uit de pan.
Tip: Je kunt in de stoemp ook pastinaak, zoete aardappel, koolrabi, raapjes of eender welke overschot van groenten verwerken.
Vrijdag: trio van groentefrietjes en dips
Vrijdag, dat betekent tijd voor weekend en voor iets lekkers. Een apéro kan daarbij nooit ontbreken: die chips of nootjes even beu? Dan zorgt dit trio van groentefrietjes met zelfgemaakte dips voor een welgekomen afwisseling. Is het al apérotijd?
Bereidingstijd: 35 minuten
Oventijd: 40 minuten
Voor de frietjes
• 2 pastinaken
• zonnebloemolie
• tijm
• chilivlokken
• zout
• ½ knolselder
• garam masala
• 3 dikke wortelen
• ½ kl korianderpoeder
• ½ kl currypoeder
• peper
Voor de dips
• 1 teentje knoflook
• 1 grote gegrilde paprika
• 150 g (vegan) plattekaas
• 1 mespunt gerookt paprikapoeder
• 4 takjes dragon
• 60 g mayonaise
• 80 g zure room
• 1 el wittewijnazijn
Zo maak je het
Voor de eerste dip pel je de knoflook en laat je de gegrilde paprika uitlekken. Doe de knoflook, paprika, plattekaas, het gerookt paprikapoeder en peper en zout in een blender en hak fijn.
Voor de tweede dip hak je eerst de dragon fijn. Meng de mayonaise met de zure room, de dragon en de wittewijnazijn, om vervolgens te kruiden met peper en zout. Bewaar beide dips in de koelkast.
Schil de pastinaken en snijd in frietjesvorm. Leg ze op een bakplaat, besprenkel met zonnebloemolie en kruid met tijm, chilivlokken en zout.
Schil de knolselder en snijd in frietjesvorm. Leg ze op een bakplaat, besprenkel met zonnebloemolie en kruid met garam masala en zout.
Schil de wortelen en snijd in frietjesvorm. Leg ze op een bakplaat, besprenkel met zonnebloemolie en kruid met korianderpoeder, currypoeder, peper en zout.
Schuif de bakplaat (of bakplaten) in een voorverwarmde oven op 190 °C gedurende 30 tot 40 minuten of tot de frietjes goudbruin zijn. Serveer ze met de dips.
Tip: Deze groentefrietjes zijn ook heerlijk als side dish.
Lees ook:
Wat eten we volgende week? 5 gerechten voor op je weekmenu én op het boodschappenlijstje dit weekend
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven