Twee vrouwen meten schade op in een flat in een buitenwijk van Kiev, de gevel is weggeblazen.
AFP or licensors

Adempauze voor Kiev lijkt voorbij: Rusland wil raketaanvallen opdrijven "als antwoord op Oekraïense terreur"

Rusland laat weten de raketaanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kiev te zullen opdrijven, na de bombardementen van vannacht. De aanvallen zouden een reactie zijn op "de Oekraïense terreur en sabotage op Russisch grondgebied", klinkt het.

Voorbije nacht waren er in Kiev enkele krachtige ontploffingen te horen. Dat is opvallend, want het was er al een paar weken beduidend rustiger, omdat het Russische leger zich momenteel concentreert op het oosten en het zuiden van het land. Ook VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe, die momenteel in de stad verblijft, werd gewekt door het geluid van de explosies. "De Russen hadden zich zogezegd teruggetrokken en Kiev was uit het vizier, hoorde je hier overal. Al hebben de Russen nooit gezegd dat ze Kiev zouden opgeven."

Volgens hem bewijzen de aanvallen dat Kiev kwetsbaar blijft. "Het was vooral een adempauze. Dat beseffen de mensen hier ook. Er is nog altijd weinig volk op straat en veel militairen, de standbeelden zijn stevig ingepakt. Ze beseffen hier dat die rust maar tijdelijk is en dat is vannacht nogmaals gebleken."

Wapenfabriek

Over het doelwit van de raketaanvallen en de schade die ze hebben veroorzaakt, is er nog veel onduidelijk. Igor Konasjenkov, de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, laat weten dat bij een Russische aanval op Kiev een wapenfabriek werd vernietigd, al is dat nog niet onafhankelijk bevestigd. In de fabriek zouden onder meer raketten voor het luchtafweersysteem S-300 worden geproduceerd.

In Kiev worden de standbeelden in de straten afgeschermd met zandzakjes.
Avalon All rights reserved.

Als de raketaanvallen op Kiev wraak zouden zijn voor de Moskva, bevestigt Rusland impliciet dat Oekraïne dat schip heeft doen zinken

VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe

Volgens Konasjenkov wil Rusland de raketaanvallen op Kiev nog opdrijven. Dat als antwoord op "elke terreuraanval of daad van sabotage die begaan wordt door het nationalistische regime van Kiev op het Russische grondgebied".

Gisteren zonk het grote Russische oorlogsschip Moskva. Volgens Oekraïne was dat het gevolg van een gerichte raketaanval, maar Rusland beweert dat het schip beschadigd raakte door een brand en een daaropvolgende explosie van munitie. "Als de raketaanvallen op Kiev daarvoor wraak zouden zijn, bevestigt Rusland impliciet dat Oekraïne het schip heeft doen zinken", redeneert Van de Weghe.

Onze reporter Tom Van de Weghe geeft een laatste stand van zaken vanuit Kiev:

Videospeler inladen...
Bij een Russische raketaanval van eind maart in Kiev werd een shoppingcenter volledig vernietigd.
Ziv Koren

Het zou ook kunnen dat Moskou verwijst naar een voorval van eerder deze  week: verschillende Russische grensdorpen ten noorden van Oekraïne zouden onder vuur zijn genomen. Volgens de Russen gebeurde dat met Oekraïense helikopters en vliegtuigen, maar elke betrokkenheid bij die operatie wordt door Kiev ten stelligste ontkend.

Dood en vernieling

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat Rusland het signaal wil geven dat Kiev absoluut niet veilig is, denkt hij. "De voorbije dagen zijn hier heel wat regeringsleiders langsgekomen, zoals Brits premier Boris Johnson of de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ook Amerikaans president Joe Biden had te kennen gegeven dat hij Oekraïne wil bezoeken. Je zou deze aanval als een soort afschrikkingsmiddel of terreur kunnen zien. Het is zowat de rode draad van wat ik hier de voorbije dagen en weken gezien heb: mensen angst aanjagen door dood en vernieling te zaaien."

Beluister hier het hele gesprek met Tom Van de Weghe in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen