Assistentiehond van Marieke Vervoort overleden: “Zenn is nu voor altijd herenigd met Wielemie”

“Voor altijd herenigd”. Met die woorden maken familie en vrienden van Marieke Vervoort het overlijden van haar hond ‘Zenn’ bekend. Het duo was onafscheidelijk. De atlete kreeg hem als puppy cadeau en was er zo gek van dat ze hem liet opleiden tot assistentiehond. Sindsdien waren ze onlosmakelijk met elkaar verbonden, tot Marieke haar moedige strijd tegen haar spierziekte verloor in 2019.

tsjs
Bron: Belang van Limburg

‘Zenn’ en Marieke Vervoort waren onafscheidelijk. “Ze pasten gewoon perfect bij elkaar,” treurt ook Gerrit Martens van de vzw Canisha. Hij was het die Zenn persoonlijk tot assistentiehond heeft opgeleid. “Al is dat destijds wel anders gelopen dan we normaal zijn. Marieke had Zenn immers als puppy al cadeau gekregen, en ze was dol op het diertje. Ze vroeg of we hem niet kon opleiden als haar vaste assistentiehond. Op dat moment was ze nog redelijk goed. Maar door Zenn al op te leiden, kon ze zich dertien jaar geleden voorbereiden op het moment dat haar ziekte haar meer zou beperken.”

“Net als Marieke werd ook Zenn zwakker. Eigenlijk was Zenn op zijn elf jaar sowieso aan zijn pensioen toe. Daardoor zorgde Marieke voor een tweede hond ‘Mazzel’, die ze eigenhandig begon op te leiden. Ze dacht bovendien al na wat er met de honden moest gebeuren, als zij er niet meer zou zijn.”

In oktober 2019 verloor Marieke haar moedige strijd tegen haar spierziekte. De rolstoelatlete had in haar leven een indrukwekkend aantal medailles gehaald. Op het WK atletiek voor paralympiërs in 2015 in Qatar werd ze bijvoorbeeld nog wereldkampioen. Zoals ze zelf gewild had, kreeg Mazzel een nieuw mandje bij haar begeleidster, terwijl assistentiehond Zenn bij de ouders van Marieke kon gaan wonen. Die maakten deze week het droevige overlijden bekend.

 ©  ibo

 ©  BELGA

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER