Koninklijke Belgische Redersvereniging vangt Oekraïense zeelui en hun gezinnen op in Hoboken

De Koninklijke Belgische Redersvereniging (KBRV) vangt Oekraïense zeelui en hun gezinnen op in Hoboken. Een leegstaand kantoorgebouw werd daarvoor ingericht. Het is belangrijk dat Oekraïense zeelui buiten Oekraïne opvang vinden, zodat ze na hun periode aan wal opnieuw aan boord van een schip kunnen gaan. "Als ze dat niet doen, komt wereldwijde scheepvaart in het gedrang", klinkt het bij KBRV.

Oekraïense zeelui die van hun schip komen en niet terug willen naar hun land, kunnen opvang vinden in Hoboken dankzij de Koninklijke Belgische Redersvereniging. In samenwerking met de stad Antwerpen werd een leegstaand kantoorgebouw gevonden. 

"De eigenaar stelt dat gratis ter beschikking tot het einde van het jaar", zegt Hilde Peeters, hoofd van fiscale en sociale zaken bij de KBRV. "Heel wat vrijwilligers hebben om te beginnen spullen bijeengezocht voor de inrichting en wij hebben het verder afgewerkt. We hebben ook douches geïnstalleerd. De slaapkamers zijn allemaal privé, maar de keuken en het sanitair zijn gedeeld."

De eerste mensen zijn de afgelopen weken aangekomen. Er zijn in totaal een kleine 100 plaatsen. "Er is ook een koppel alweer vertrokken", zegt Peeters. "Deze opvang is tijdelijk en is bedoeld om even te verblijven terwijl ze huisvesting op langere termijn zoeken."

Die zeelui kunnen dan ook met een gerust gemoed weer vertrekken, omdat ze weten dat hun gezinnen veilig zijn

Hilde Peeters, KBRV

Door de opvang aan te bieden, kunnen de zeelui ook blijven werken en behouden ze dus hun inkomen. "Als ze weer naar Oekraïne zouden gaan, moeten ze blijven om te strijden. Als ze in België opvang wensen, kunnen ze hun gezinnen naar hier laten komen. Wij blijven ook de vrouwen en de kinderen begeleiden, wanneer ze weer aan boord gaan. Zo kunnen ze min of meer hun leven voortzetten. Die zeelui kunnen dan ook met een gerust gemoed vertrekken, omdat ze weten dat hun gezinnen veilig zijn."

Het is ook belangrijk voor de wereldeconomie dat die Oekraïense zeelui aan het werk blijven. "15 procent van de bemanning van de wereldvloot zijn Oekraïners en Russen. Als 15 procent van de beschikbare zeevarenden uitvalt, komt de scheepvaart in de problemen." 

Meest gelezen