Belga Image

Krijgt West-Vlaanderen dan toch eerste fusiegemeente? Oostkamp doet Zedelgem en Beernem voorstel

Er zit misschien toch een fusie van gemeenten aan te komen in West-Vlaanderen. Het voorstel komt van burgemeester Jan de Keyser van Oostkamp. Zedelgem, Beernem en Oostkamp vormen nu al samen de politiezone Het Houtsche en hebben volgens burgemeester de Keyser veel gemeen. De andere gemeenten reageren niet positief, maar ook niet afwijzend.

Burgemeester van Oostkamp Jan de Keyser ziet een fusie met de gemeenten Zedelgem en Beernem wel zitten. De nieuwe gemeente zou - met meer dan 60.000 inwoners - meteen de vijfde grootste van de provincie worden. Bovendien zou het de eerste fusie zijn in West-Vlaanderen. Burgemeester Jan de Keyser: "Voor mij is het belangrijk dat het een verzameling wordt van dorpen. Het zou meer zuurstof en dynamiek aan de dorpen geven. We kunnen op die manier veel meer mogelijkheden creëren in alle deelgemeenten." 

Bij een fusie ziet de burgemeester nog bijkomende voordelen: "We kunnen ook meer specifiek personeel aanvaarden. Nu hebben wij bijvoorbeeld 1 millieuambtenaar. Als die ziek wordt, hebben we er geen meer." Wat met de infrastructuur bij een fusie? Blijven er 3 gemeentehuizen, sporthallen, culturele centra? Burgemeester de Keyser: "In elke gemeente moet er een ankerplek zijn, mocht er dan eventueel een overschot zijn aan gebouwen, dan gaan we bekijken hoe we zaken kunnen verplaatsen." 

Burgemeester Beernem reageert

De twee betrokken buurgemeenten reageren niet positief, maar ook niet negatief. Burgemeester Jos Sypré van Beernem: "We zien onszelf als een gegeerde bruid. We zijn een financieel gezonde gemeente, een groene gemeente ook. Ik kan mij voorstellen dat gemeenten met ons willen fusioneren. Het is nu nog te vroeg om al in te gaan op de uitgestoken hand van de gemeente Oostkamp. We zijn alle pistes aan het onderzoeken. We beseffen ook dat als we overgaan tot een fusie, we niet te lang moeten wachten. Vóór 2023 moet er een beslissing genomen worden."

Reactie inwoners

In Oostkamp zelf reageren de inwoners verdeeld op het fusievoorstel van hun burgemeester. "Als het financieel voordeliger is, is het goed", zegt de ene. "Hoe groter, hoe beter", klinkt het bij de ander. "Is Oostkamp al niet groot genoeg? We hebben nu al zoveel deelgemeenten. Voor mij hoeft dat niet" is nog een andere stem. Een vierde voorbijganger heeft een voorstel: "Misschien moeten ze een volksraadpleging organiseren, dan kennen ze de mening van iedereen."

Een tandem vormen

Waarom lanceert de Oostkampse burgemeester nu zijn voorstel? "Ik wil niet per se de eerste zijn in West-Vlaanderen, zeker niet. We hebben constant nieuwe uitdagingen, maatschappelijke en bestuurlijke. Langs de andere kant heb je capaciteit. Als je die twee zaken afweegt, dan zie je dat het lastiger wordt." Eindigen doet de burgemeester met een toepasselijke vergelijking uit het wielrennen, net in het weekend waarin Parijs-Roubaix wordt gereden: "Ofwel rijden we alleen de berg op en moet we bagage afgooien, minder ambitie dus. Ofwel vormen we een tandem met 2 of met 3. Ik ben ervan overtuigd dat als we samen trappen we sneller vooruit gaan en met minder energie."

Meest gelezen