Radio 2

Zware verkeersagressie in Diksmuide: man van 20 achtervolgt doodsbang koppel kilometers lang

In Diksmuide heeft zich een extreem geval van verkeersagressie voorgedaan. Een man van 20 achtervolgde een koppel veertigers kilometerslang. Dat probeerde aan hem te ontsnappen, maar uiteindelijk reed de man hun wagen aan. De dader heeft alles met zijn dashcam gefilmd, hij is gearresteerd.

Het zware geval van verkeersagressie speelde zich afgelopen nacht af op de Oostendestraat in Diksmuide. Een koppel uit Diksmuide reed in zijn wagen naar huis. De man en vrouw werden bruusk opgeschrikt door een auto die hen ter hoogte van het voetbalveld van Keiem links van de vluchtheuvel inhaalde met 150 kilometer per uur. Op die plaats mag je 70 rijden. De man was zo geschrokken dat hij even knipperde met zijn lichten. 

Weg afsnijden

De wagen, die veel te snel reed, remde bruusk en sneed het koppel de weg af. "Meermaals trok hij op en remde hij hard voor hun wagen", vertelt Wim Merlevede van politiezone Polder. "Zij konden enkele aanrijdingen vermijden en hem inhalen. Daarop reed de man naast hen en gooide hij alles weer dicht." 

"De man en vrouw waren intussen zo bang dat ze hun wagen draaiden om via de andere richting naar huis te rijden, maar ook de agressieve man draaide zijn wagen en achtervolgde hen opnieuw. Uiteindelijk keerde het koppel opnieuw, maar alweer passeerde de man hen." 

"Even verderop zette hij zijn wagen zelfs dwars over de baan. Het koppel kon maar net passeren via het fietspad waar de man hen uiteindelijk ook heeft aangereden.” Ondertussen belden zij naar de politie. De politie sprak met hen af dat ze naar de Markt van Diksmuide moesten rijden. Hun agressieve belager maakte zich uit de voeten.

Man gearresteerd

De politie begon meteen alle camera’s langs de Oostendestraat uit te lezen. Daarop kwam de wagen in kwestie duidelijk in beeld: de nummerplaat was goed te lezen. “De nummerplaat bleek toe te behoren aan een man uit Maasmechelen”, zegt Merlevede. “Maar zijn 20-jarige zoon woont in Diksmuide." 

"De politie ging op zoek en vond de beschadigde auto terug. De man werd uit zijn huis gehaald en gearresteerd. Hij werd opgesloten in het politiebureel om later verhoord te worden.” Het parket klasseert het incident voorlopig onder de kwalificatie "poging tot doodslag". Of de man wordt aangehouden is nog niet duidelijk. Hij heeft amper 1,5 jaar zijn rijbewijs en is al bij de politie gekend.

Alles zelf gefilmd

Tijdens het onderzoek stootte de politie op een meevaller. “In zijn auto bleek de man een dashcam te hebben. Die heeft alles gefilmd. De vriendin van de jongeman zat ook naast hem. Zij maande hem aan om te stoppen, zei dat het genoeg was geweest." 

"Uit analyse van de beelden blijkt dat hij eerder op de nacht al toeren uithaalde op de autosnelweg. Daar reed hij aan 180 kilometer per uur en haalde hij vrachtwagens in over de pechstrook. Alle beelden en data werden scherp vastgelegd.” Er zijn vermoedens dat de man onder invloed reed. Zijn rijbewijs is alvast voor 15 dagen ingehouden. 

Meest gelezen