Amerikaanse regering lanceert fonds om gevolgen klimaatverandering bij inheemse gemeenschappen te helpen opvangen 

In de Verenigde Staten zullen inheemse gemeenschappen binnenkort toegang hebben tot een bedrag van 46 miljoen dollar dat ter beschikking wordt gesteld voor de opvang van de gevolgen van de klimaatcrisis. De opwarming van de aarde vormt immers een onevenredige bedreiging voor de voedselvoorziening, het levensonderhoud en de infrastructuur van de inheemse Amerikanen. 

De fondsen maken deel uit van een investeringsplan uit de nieuwe infrastructuurwet van de Amerikaanse president Joe Biden, bedoeld om de inheemse gemeenschappen beter in staat te stellen de impact van de klimaatverandering op te vangen.

Gedwongen verhuis

Sommige ‘communities’ zullen onder dreiging van de stijgende zeespiegel en overstromingen wellicht zelfs gedwongen worden te verhuizen. Vooral in Alaska worden gemeenschappen door de klimaatverandering bedreigd.

“Terwijl de effecten van de klimaatverandering steeds intenser worden, worden de economieën, infrastructuur, levenswijze en bestaansmiddelen van inheemse bevolkingsgroepen steeds meer bedreigd”, zegt Deb Haaland, Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, in een commentaar op de nieuwe maatregel.

“Deze investeringen zullen de inheemse gemeenschappen toelaten de veerkracht van hun community’s te versterken, verouderde infrastructuur te vervangen en steun te voorzien voor groepen die door de klimaatverandering gedwongen worden te verhuizen.”

In de Verenigde Staten vormt de klimaatcrisis, veroorzaakt door ongecontroleerde uitstoot van broeikasgassen, een bijzondere bedreiging voor de inheemse cultuur en lokale ecosystemen.

In het land zijn 574 inheemse gemeenschappen erkend. Daarvan is 40 procent gesitueerd in Alaska, waar de snel stijgende temperaturen, de smeltende ijskap en gletsjers en de ontdooiende permafrost aanzienlijke problemen veroorzaken voor cruciale infrastructuur zoals wegen, bruggen en woningen.

Eerste klimaatvluchtelingen

De inheemse gemeenschappen van Alaska behoren tot de eerste Amerikaanse klimaatvluchtelingen. Bijna 90 procent van hun dorpen dreigen te worden blootgesteld aan overstromingen en erosie. In het zuidwesten van de Verenigde Staten worden lokale gemeenschappen – waaronder de Navajo en Tohono O’odham – anderzijds geconfronteerd met een toenemende droogte en extreme hitte.

Experts wijzen erop dat inheemse gemeenschappen over de wereld bijna geen enkele bijdrage leveren aan de uitstoot van broeikasgassen, die de opwarming van de aarde veroorzaken. Hun ecologisch duurzame landbouw, visserij en jachttradities komen nu echter in het gedrag.

Hun traditionele medicijnen en voedselproducten zoals vis, wild en gewassen worden steeds schaarser. Tegen het einde van de eeuw zal naar verwachting meer dan de helft van de Amerikaanse habitats voor zalm en forel zijn verdwenen. De toegang tot die bronnen wordt bovendien door de grenzen van de reservaten vaak verder beperkt.

(kg)

Meer