Videospeler inladen...

"Ik ga u op de grond smijten, ik ben het beu": politie onderzoekt incident tijdens controle op bus van De Lijn in Gent

De politie onderzoekt een incident op een bus van De Lijn in Gentbrugge bij Gent. Tijdens een controle kwam het tot een discussie tussen controleurs en een meisje dat op de bus zat. Volgens De Lijn kon ze geen geldig vervoersbewijs voorleggen, zelf ontkent ze dat. Amateurbeelden tonen een schermutseling. Daarin is ook te horen dat een controleur ermee dreigt om haar tegen de grond te duwen.

Het incident vond gisteren plaats op een bus van De Lijn aan de halte Stelplaats in Gentbrugge bij Gent. Volgens De Lijn betrapten controleurs een meisje op de bus dat geen geldig vervoersbewijs kon voorleggen.

"Deze persoon heeft op het moment dat de controleurs op het voertuig stapten een sms-ticket aangekocht”, zegt woordvoerder Marco Demerling van De Lijn.  “Dat is niet correct, het moet vooraf gekocht worden. Dus is een boete uitgeschreven. Toen ontstond een discussie en moest de politie tussenbeide komen." 

Op amateurbeelden die van het incident zijn gemaakt, is te zien hoe verschillende mannen het meisje insluiten. Een van de mannen zegt daarbij; "Ik ga u op de grond smijten, ik ben het beu".

BEKIJK - Amateurbeelden van het incident op de bus:

Videospeler inladen...

Ademruimte

Het meisje in kwestie houdt vol dat ze wél een geldig vervoersbewijs op zak had. "Gisteren nam ik met mijn zussen de bus in Gent om aan het station af te stappen", vertelt ze. "Aan de halte Stelplaats kwamen 4 controleurs binnen. Eén van hen kwam naar mij en mijn zus toe. Hij vroeg ons om ons vervoersbewijs en we toonden allebei ons sms-ticket. Hij zei dat het te laat was. Mijn zus gaf hem haar identiteitskaart, ik weigerde."

Volgens het meisje begon de controleur hierop zijn stem te verheffen en kwamen zijn collega's samen met hem rond haar staan. "Ik voelde me heel ongemakkelijk en ik had geen ruimte meer. Ik stond recht op de stoelen om me met mijn rug tegen hen af te duwen. De deuren stonden open en ze dachten dat ik zou weglopen." Dat was ze naar eigen zeggen niet van plan, ze zegt dat ze enkel ruimte wou om te ademen.

Wurgen

Volgens het meisje was het hierna dat een van de mannen zei dat hij het beu was en dat hij haar op de grond zou smijten. "Hij pakte me op en gooide me tegen het plafond en de spiegel." Ze zegt dat ze uiteindelijk op de grond belandde en dat twee mannen haar met hun knieën onder bedwang hielden.

"Een andere man begon me met zijn elleboog te wurgen. Ik was aan het stikken, ik kon letterlijk niet ademen." Ze zegt dat haar zussen hierop tussenbeide kwamen en de mannen vroegen haar met rust te laten. Ze houdt vol dat ze zelf op geen enkel moment geweld heeft gebruikt.

"Hoort dit gedrag bij mensen van De Lijn?", vraagt ze zich af. "Ik heb veel last en ben een week arbeidsongeschikt. Het was overdreven, dit had veel erger kunnen zijn. Het hoefde allemaal niet te gebeuren."

Onderzoek

De politie van Gent bevestigt aan VRT NWS dat ze een oproep heeft gekregen en dat ze ter plekke is gekomen om een pv op te stellen. Ze onderzoekt de zaak en De Lijn zegt de resultaten van dit onderzoek af te wachten.

"Geweld tegen passagiers kan nooit getolereerd worden", zegt Demerling. "We zijn een intern onderzoek gestart, maar wachten op de resultaten van het politieonderzoek om gepaste maatregelen te nemen.”

Meest gelezen