Pentagon bevestigt nu officieel: “Moskva tot zinken gebracht door twee Oekraïense raketten”

De Russische kruiser Moskva is wel degelijk tot zinken gebracht door twee Oekraïense raketten, zegt een hoge verantwoordelijke van het Amerikaanse Pentagon. De functionaris sprak van een zware klap voor het Russische leger.

evdg

Volgens de Amerikaanse functionaris is het 186 meter lange Russische oorlogsschip geraakt door twee Oekraïense Neptun-antischeepsraketten. Hij ontkende de Russische versie, volgens dewelke het vlaggenschip zwaar beschadigd was geraakt door de explosie van munitie waardoor brand was uitgebroken.

Nog volgens de Russen kon de bemanning nog snel van boord gehaald worden. Het Russische ministerie van Defensie verklaarde dat de bemanning – meer dan 500 mensen – “geëvacueerd was naar andere schepen van de Zwarte Zeevloot in de buurt”. Maar er werd niet gezegd of het om de volledige bemanning ging. Oekraïense media spreken dat tegen: er zouden slechts 58 bemanningsleden gered zijn.

De bevelhebber van de Zwarte Zeevloot, admiraal Igor Osipov, zou volgens onbevestigde berichten gearresteerd zijn naar aanleiding van de ondergang van zijn vlaggenschip.

LEES OOK. Russische analisten woedend na nieuws over zinken Moskva: “Eerst hen overtuigend verslaan, daarna uitroeien”

Represailles

Oekraïne zegt dat het beseft dat er wellicht represailles zullen volgen vanuit Rusland. Eerder op de dag zou al een fabriek die Neptune-raketten maakt in de buurt van Kiev getroffen zijn door een Russische raketaanval. Kiev bereidt zich voor op nieuwe aanvallen op de hoofdstad. “We zijn er klaar voor en we zullen ons er tegen verzetten”, klinkt het.

Moskva werd in 1979 te water gelaten vanaf een werf in Mikolajiv in de toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne. Het marineschip was onder meer betrokken bij de Amerikaans-Sovjet-Russische top op Malta in 1989 met de toenmalige leiders Michail Gorbatsjov en Ronald Reagan. Veel bijeenkomsten werden op marineschepen gehouden en delegaties overnachtten ook aan boord. Door slecht weer werd de top ook de zeezieke topconferentie genoemd.

LEES OOK. De trots van de Russische marine is gezonken: waarom het amper werd gebruikt en dit toch nieuwe klap is

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER