80-plussers krijgen wellicht nog vóór de zomer uitnodiging voor vierde coronaprik, andere risicogroepen volgen later

Mensen ouder dan 80 jaar krijgen wellicht nog vóór de zomer een uitnodiging voor een vierde coronaprik. Andere risicogroepen komen wellicht na de zomer aan de beurt. Dat zegt Dirk Ramaekers van de taskforce vaccinatie. Een vierde prik of tweede boosterprik aan de brede bevolking aanbieden, is volgens hem niet aan de orde.

Eerst het goede nieuws: door de vaccinatiecampagne van vorig jaar en de boosterprik die daarop volgde, is het grootste deel van de bevolking goed beschermd tegen het coronavirus, zegt Ramaekers vandaag in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

"Wie is geboosterd, is goed beschermd tegen een ziekenhuisopname en ernstige ziekte", zegt hij. "Op dit moment hebben we geen enkel argument dat de immuniteit weer aan het dalen zou zijn."

Voor mensen ouder dan 80 ligt het plaatje anders. "Bij hen zijn we het meeste bezorgd dat hun immuniteit zou kunnen verminderen", zegt hij. "Dat zijn we in detail aan het bekijken en gaan we volgende week samen met de ministers van Volksgezondheid bespreken."

"Ik denk dat het realistisch is dat we mensen ouder dan 80 vóór de zomer gaan uitnodigen (voor een vierde coronaprik, red.). Andere risicogroepen zullen wellicht na de zomer een uitnodiging krijgen." 

Brede bevolking

Momenteel ziet Ramaekers geen argumenten om uitnodigingen voor een vierde prik naar de brede bevolking te sturen, een boodschap die het Europees Geneesmiddelenbureau eerder deze maand ook al uitstuurde. 

Tegelijk verwacht Ramaekers in het najaar wel een nieuwe coronagolf. "Klassiek zien we immuniteit na zes tot acht maanden (na een coronaprik, red.) afnemen. Bepaalde groepen gaan we daarom aandachtig maandelijks opvolgen."

Meest gelezen