© VALERY HACHE , Stephen Pond

Justine Henin is “de razernij” beu en haalt uit naar tennistoppers: “Iemand als Alexander Zverev zou niet op een veld mogen staan nu”

Alexander Zverev (ATP 3) en de 23-jarige Griek Tsitsipas (ATP 5) zijn de twee laatste halvefinalisten op het Masters 1.000-toernooi van Monte Carlo (gravel/5.415.410 euro). Zverev klopte vrijdag de Italiaan Jannik Sinner (ATP 12) na een nagelbijter met 5-7, 6-3 en 7-6 (7/5). De 24-jarige Duitser ging eerder dit jaar de wereld rond toen hij met een racket de stoel van een umpire bewerkte. Een schande, zo oordeelt Justine Henin. “Hij zou niet op een tennisveld mogen staan op dit moment”, aldus de Belgische ex-nummer één bij Eurosport.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA, Eurosport

De ATP haalde echter de mantel der liefde boven en oordeelde dat wegkomt met een voorwaardelijke schorsing van acht weken. Alleen bij een nieuwe kortsluiting moet hij aan de kant. Zijn Mexicaanse furie kost hem wel een kleine 90.000 euro aan boetes, maar voor een man met dertig miljoen euro aan wedstrijdpremies is dat drinkgeld.

Grenzen stellen

Justine Henin vindt het schandalig. “Hij zou niet op een tennisveld mogen staan op dit moment”, aldus de Belgische ex-nummer één bij Eurosport. “Ik snap dat je vermoeid kan zijn, maar die beelden van Zverev zouden we nooit meer mogen zien. Dat gaat over intimidatie, over razernij, en dat kan gewoon niet. Zo’n zaken moet je veel strenger bestraffen. Er moet actie ondernomen worden, zodat dit soort extremen eruit gaan. Roepen naar een umpire, dat doe je niet. Zelfs niet zonder de intentie om het te doen. Er is echt wel een probleem als er een racket wordt kapot gemept, waarbij er een stuk richting een ballenjongen vliegt.”

Henin heeft het ook gehad met mannen als Daniil Medvedev en Nick Kyrgios. “Wanneer gaan we eens grenzen stellen aan hun gedrag?”, vraagt ze zich af. “Het moet gedaan zijn met rackets kapot te slaan, dat is niet goed voor het imago van onze sport. Ik wil spelers zien die ons verblijden met hun manier van spelen, niet door vulgair en gewelddadig te zijn. Als we nog meer zulke reacties gaan krijgen, dan stopt het voor mij. Dat wil ik niet meer zien in het tennis.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Titelverdediger Tsitsipas maakte er wat later op de avond ook een razend spannende pot tennis van tegen de Argentijn Diego Schwartzman (ATP 16) met 6-2, 6-7 (3/7) en 6-4 als resultaat. Tsitsipas haalde een 0-4 achterstand op in de beslissende set, terwijl hij in set twee een 2-5 voorsprong weggaf aan de kleine Argentijn.

Eerder op de dag verzekerden de 22-jarige Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina (ATP 46) en de 30-jarige Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 29) zich van hun plek in de andere halve finale. Davidovich Fokina, die in de achtste finales David Goffin (ATP 47) uit het toernooi knikkerde, haalde het met 2-6, 6-4 en 6-3 van de Amerikaan Taylor Fritz (ATP 13). Dimitrov schakelde de Pool Hubert Hurkacz (ATP 14) uit met 6-4, 3-6 en 7-6 (7/2).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tennis