Is jouw beroep een knelpuntberoep in Limburg?

Weet jij of jouw beroep een knelpuntberoep is? Met knelpuntberoepen bedoelen we beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden. Een heel bekend voorbeeld is verplegend personeel, maar ook bij andere beroepen is het voor werkgevers niet even makkelijk om de juiste man of vrouw op de juiste plaats te krijgen. Op dit moment zijn er voor de 25.004 vacatures in onze provincie 31.262 niet werkende werkzoekenden.

alma

Aan de hand van de cijfers die VDAB ieder jaar weer vrijgeeft, komen we te weten dat toestand voor verplegend personeel ronduit schrijnend is. Dat is trouwens al lang geen geheim meer. Op dit moment spreken we over één werkzoekende per twee vacatures. Vorig jaar lag die verhouding nog op één werkzoekende voor één vacature.

De Vlaamse dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) heeft nu een tool ontwikkeld om de toestand van alle beroepen in ons land in kaart te brengen. Zo komt aan het licht dat er nog beroepen zijn die die werkgevers de nodige kopzorgen opleveren. Beroepen in Cijfers is een handig en visueel aantrekkelijk instrument voor wie op zoek is naar arbeidsmarktinformatie over specifieke beroepen voor bijvoorbeeld studie- of beroepskeuze, het bepalen van wervingsstrategieën of onderzoek.

Waarom is bijvoorbeeld werfleider een knelpuntberoep? Hoeveel vacatures heeft VDAB het laatste jaar in de provincie Limburg ontvangen voor mijnwerkers? Hoeveel werkzoekenden zijn net als jij op zoek naar een job als heftruckchauffeur?... Via enkele muisklikken kom je het te weten in deze nieuwe toepassing die je hier kan vinden.

Vreemde vogels

Voor honderden beroepen worden de werkloosheids- en vacaturecijfers gebundeld in een gebruiksvriendelijke interface met kaarten en interactieve grafieken. Maar ook niet-alledaagse beroepen komen aan bod in de tool. Wat dacht je van bijvoorbeeld chauffeur van pleziervoertuigen? Dankzij de 'beroepen in cijfers' komen we te weten dat er in Limburg op dit moment geen enkele vacature loopt voor dit vak, terwijl er 56 niet werkende werkzoekenden zijn. Maar zo zijn er ook 5 werkzoekende zangers, 6 werkzoekende circusartiesten en 3 verantwoordelijken voor het rendement van toerismeproducten die zonder werk zitten. Gelukkig is er voor de onbestaande vacature van zoutwinner in onze provincie, geen enkele werkzoekende kandidaat gevonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer