2022 Kyodo News

Rusland richt zich opnieuw op Oekraïense hoofdstad : verschillende explosies in buitenwijken en aanval op wapenfabriek

De Oekraïense hoofdstad Kiev is afgelopen nacht opnieuw onder vuur genomen bij een Russische aanval. Vooral de wijk Darnitsia werd getroffen, zo heeft de burgemeester van Kiev bekendgemaakt. Ook een Oekraïense militaire fabriek, in een van de buitenwijken van de hoofdstad, is onder vuur genomen. Gisteren liet de Russische president Vladimir Poetin weten dat ze de raketaanvallen op de Oekraïense hoofdstad weer zullen opdrijven.

Sinds gisteren zijn er opnieuw zware explosies te horen in en rondom de Oekraïense hoofdstad. Het gaat om de hevigste explosies sinds de terugtrekking van de Russische troepen uit de stad eind vorige maand. Ook de voorbije nacht werd Kiev niet gespaard.

"Er is alarm geweest rond 22.30 uur, maar dat is vrij snel weer opgeheven", vertelt VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe in Kiev. "Vanochtend vroeg klonk er dan weer één. Er volgde een explosie, die ikzelf niet gehoord heb, maar waarvan er wel beelden op sociale media circuleren. Wat er precies geraakt is, is nog onduidelijk, maar volgens mijn bronnen gaat het om de wijk Darnitsia, net buiten Kiev. Er ligt blijkbaar een herstelplaats voor tanks en pantservoertuigen. Mogelijk was dat het doelwit, maar dat is nog niet bevestigd."

Beluister hier het gesprek in "De ochtend" op Radio 1:

De burgemeester van Kiev heeft de aanval op de wapenfabriek bevestigd. Hij zei ook dat er zeker één dode is gevallen en verschillende mensen gewond zijn geraakt. "Onze luchtafweertroepen doen hun best om ons te beschermen, maar de Russische vijand is sluw en meedogenloos", schreef hij nog op zijn Telegramkanaal. De artsen vechten voor het leven van de gewonden, gaf de burgemeester nog mee. 

Ook Rusland heeft de aanval op de fabriek intussen bevestigd. Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie zijn er zestien doelen geraakt met erg nauwkeurige raketten. Er zouden onder meer magazijnen, uitrusting en wapenopslagplaatsen van de Oekraïners zijn vernield. De exacte locatie van de wapenfabriek is nog niet bekend. 

Ook de wijk Darnitsia werd onder vuur genomen. Die ligt in het zuidoosten van de metropool. Reddingswerkers zijn ter plaatse, luidt het.

Volgens het Russisch ministerie van Defensie heeft hun leger ook een herstelplaats voor militaire uitrusting in de zuidelijke stad Mikolajiv geraakt.

Volgens onbevestigde berichten in Oekraïne waren er ook opnieuw explosies in het westen van het land, in de regio van Lviv.  Voorts wordt er nog steeds gevochten in delen van Oost- en Zuid-Oekraïne. In de oostelijke regio’s van Donetsk en Loegansk zijn de gevechten het hevigst. Oekraïne voegt toe dat Rusland nog steeds de volledige controle over de stad Marioepol probeert te verkrijgen in het zuiden van het land en over Charkov in het noordoosten. Rusland zet ook de gedeeltelijke blokkade in Charkov voort. 

Russische dreiging met meer aanvallen op Kiev

Rusland dreigt met nog meer aanvallen op de Oekraïense hoofdstad. “De sfeer is hier compleet omgeslagen, vergeleken met eergisteren. De luchtalarmen hoor je nu ook overdag. Je ziet meer soldaten op straat sinds een paar dagen. De vele standbeelden van nationale helden zijn nu heel stevig ingepakt voor die bombardementen. De dreiging is overal zichtbaar”, gaat Van de Weghe voort.

Volgens Van de Weghe lagen de schuilkelders er tot gisteren verlaten bij. "Maar hier komt verandering in. Het is bovendien fysiek en psychologisch erg zwaar om bij elk luchtalarm uit je bed te schieten en naar een schuilkelder te verhuizen met je gezin. Maar de overheid had gisteren nog eens gevraagd om die luchtalarmen wel degelijk ernstig te nemen. De meeste slachtoffers vallen bij raketaanvallen wanneer mensen niet naar de schuilkelders trekken", vertelt de VRT-journalist nog. 

Buitenwijk Kiev
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

De burgemeester van Kiev riep inwoners, die de Oekraïense hoofdstad eerder al zijn ontvlucht, nogmaals op om nog niet terug te keren, maar op een "veilige plaats" te blijven.

"Tot gisteren waren mensen aan het terugkeren naar de stad", voegde Van de Weghe nog toe. "Volgens de overheid tot 50.000, maar dat zou nu weer gedaan zijn. De omgekeerde beweging is blijkbaar weer ingezet."

Bekijk hier een overzicht van de situatie in Oekraïne in het verslag van "Het journaal". Opgelet: deze video bevat mogelijk schokkende beelden.

Videospeler inladen...

"2.500 à 3.000 Oekraïense soldaten gedood"

De Russische invasie in Oekraïne heeft tot nu al aan zo'n 2.500 à 3.000 Oekraïense soldaten het leven gekost. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski volgens de Amerikaanse zender CNN gezegd in een interview waarvan vrijdag de eerste fragmenten zijn uitgezonden.

Volgens de president zijn er aan Oekraïense zijde ook zo'n 10.000 militairen gewond geraakt. Hoeveel van hen zullen overleven, is moeilijk te zeggen, verklaarde hij.

Volgens Oekraïne zijn aan Russische zijde al 20.000 soldaten gesneuveld. Westerse schattingen houden het op enkele duizenden doden. Moskou zelf sprak onlangs over ongeveer 1.350 gesneuvelde soldaten in eigen gelederen.

Weg naar hoofdstad Kiev
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen