Politie Venlo

Nederlandse politie stuurt sms naar 250 contacten van drugsdealer: "Willen hen met neus op feiten drukken"

In Venlo, in Nederlands-Limburg, hebben 250 mensen eenmalig een sms gekregen van de politie die hen moet sensibiliseren over de risico's van drugsgebruik. Hun nummers werden gevonden in de dealtelefoon van een opgepakte drugsdealer. "Als het ons lukt om één drugsgebruiker te helpen met stoppen dan is dat winst."

"Jouw telefoonnummer is aangetroffen in de dealtelefoon van een drugsdealer. Brengt drugs je in de problemen? Er is een oplossing! Ga naar venlo.nl/sms-actie-politie." Wie in de buurt van Venlo, in Nederlands-Limburg, gisteren een dergelijke sms kreeg, zal het wel even warm gekregen hebben. De afzender? De lokale politie van Venlo.

De nummers van de 250 ontvangers van de sms werden effectief, zoals de sms zegt, gevonden in de telefoon van een 22-jarige man die opgepakt is en verdacht wordt van de handel in verdovende middelen. Met die aanpak wil de politie "de gebruikers met de neus op de feiten drukken", klinkt het in een persbericht. 

Vaak komen we in ons werk mensen tegen die geen uitweg meer zien. Soms zijn gebruikers afhankelijk van hun dealer

Hans de Haas, teamchef van de politie Venlo-Beesel

Die aanpak is intussen overigens al verschillende keren uitgeprobeerd in Nederland. Onder meer in Utrecht, Zwolle, Leiden, Helmond en het eiland Goeree-Overflakkee kregen eerder al honderden (in het geval van Leiden: duizenden) contacten van drugsdealers een berichtje. De nummers worden maar 1 keer gebruikt en niet geregistreerd in de politiesystemen. 

Systeem van criminaliteit

Het doel is vooral om hen te laten weten dat ze kunnen stoppen met hun drugsgebruik, zegt Hans de Haas, teamchef van de politie Venlo-Beesel, in een persbericht. "Vaak komen we in ons werk mensen tegen die geen uitweg meer zien. Soms zijn gebruikers afhankelijk van hun dealer en in enkele gevallen gaat het zover dat ze hun huis beschikbaar stellen als opslagplek of dat ze hun bankrekening laten misbruiken voor financiële transacties. Zo word je als gebruiker meegesleurd in de criminaliteit."

De link in het sms-bericht leidt naar een website van de gemeente Venlo waarin de actie van de politie wordt uitgelegd. "Als het ons lukt om één drugsgebruiker te helpen met stoppen dan is dat winst", zegt burgemeester Antoin Scholten (VVD). "Druggebruikers hebben niet altijd door dat ze een systeem van criminaliteit in stand houden. Ook de effecten op hun eigen omgeving worden vaak onderschat."

Ook bij ons zou zoiets kunnen werken, zegt Damien Versele, algemeen directeur van De Sleutel, de centra voor drughulpverlening en preventie. "Mensen de weg tonen naar hulpverlening is altijd een goed idee. Of dat dan per se via de politie moet, wil ik in het midden laten. Maar het kan wel een stimulans zijn om effectief hulp te zoeken."

Meest gelezen