AFP or licensors

President Zelenski waarschuwt voor einde onderhandelingen als overgebleven soldaten in Marioepol gedood worden 

Als de Russen de laatste overgebleven Oekraïense soldaten in Marioepol zouden doden, dan betekent dat het einde van de vredesonderhandelingen, zo dreigt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Volgens Rusland is de zuidelijke havenstad Marioepol nu bijna volledig veroverd. De laatste overgebleven Oekraïense troepen zouden omsingeld zijn op het terrein van een staalfabriek.

Russische troepen belegeren Marioepol nu al wekenlang, met verschrikkelijke omstandigheden in de stad tot gevolg voor de burgers die er achtergebleven zijn. De laatste dagen lijken de Russen vooruitgang geboekt te hebben. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn alle bewoonde delen van de stad veroverd en zijn de laatste overgebleven Oekraïense troepen nu omsingeld op het (uitgestrekte) terrein van de Azov- staalfabriek. Dat is al een hele tijd een bolwerk van verzet.

Volgens de Russen kunnen ze alleen hun leven redden door zich over te geven. Rusland zegt dat het gaat om leden van het Azov-bataljon, een ultranationalistische militie binnen het Oekraïense leger. De Russische beweringen zijn niet onafhankelijk gecontroleerd. 

Oekraïne reageerde nog niet op de laatste Russische claims, maar president Volodimir Zelenski waarschuwde eerder vandaag wel dat de eliminatie van alle Oekraïense militairen in Marioepol het einde van de vredesonderhandelingen met Moskou zou betekenen. De president waarschuwde vanavond ook opnieuw voor het mogelijke gebruik van nucleaire wapens door Rusland. "We moeten ons daarop voorbereiden", klonk het.

Vorige week meldden de Oekraïense autoriteiten dat de gevechten in Marioepol al aan zowat 20.000 à 22.000 mensen het leven hadden gekost. Voor de oorlog telde de stad 441.000 inwoners.

Rusland verspreidt beelden waarop bemanning Moskva te zien zou zijn

Het Russische ministerie van Defensie heeft intussen een video verspreid waarop de overlevende bemanning van de Moskva-kruiser te zien zou zijn. Enkele tientallen mariniers worden begroet door Mykola Jevmenov, de admiraal van de Russische marine.

De Moskva, het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot, zonk donderdag voor de kust van het Oekraïense Odessa. Volgens Kiev en de Verenigde Staten werd het oorlogsschip geraakt door Oekraïense raketten. Moskou spreekt dat tegen en stelt dat er munitie explodeerde, waarna het schip in brand vloog.

De beelden die het Russische ministerie van Defensie verspreidde, zouden gemaakt zijn in Sebastopol, op het door Rusland geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim. Hoeveel mariniers er precies op te zien zijn, is niet duidelijk, maar het gaat op het eerste gezicht om enkele tientallen.

Bekijk de beelden die het Russische ministerie van Defensie verspreidde:

Videospeler inladen...

Volgens Rusland kon de bemanning van de Moskva tijdig worden geëvacueerd voor het schip zonk. Oekraïense bronnen stellen echter dat amper 58 mariniers overleefden. Volgens Amerikaanse informatie had de Moskva ongeveer 500 bemanningsleden aan boord op het moment van de explosies.

Meest gelezen