©  REUTERS

Ultimatum van Rusland voor Oekraïense soldaten in Marioepol verstreken: wat staat er nu te gebeuren?

Tot 12 uur onze tijd hadden de resterende Oekraïense soldaten in Marioepol om de witte vlag te hijsen en zich over te geven aan het Russische leger. Die deadline is nu verstreken, en het lijkt erop dat de troepen zich niet overgegeven hebben. De vraag is wat er nu zal gebeuren.

Guy Stevens

Rusland claimde zaterdagavond triomfantelijk dat het de oostelijke havenstad Marioepol ingenomen had , op uitzondering van de Azovstal-staalfabriek waar de laatste Oekraïense troepen in de stad zich verzameld zouden hebben. De fabriek, een vesting in de zwaar belegerde stad, ligt op een domein van meer dan 11 vierkante kilometer en telt meerdere gebouwen, hoogovens en spoorlijnen.

LEES OOK. Zelenski dreigt met einde onderhandelingen als Marioepol valt

Hoeveel Oekraïense troepen daar nog aanwezig zouden zijn, is niet duidelijk. Het zou gaan om mariniers, motorbrigades, een brigade van de Nationale Garde en radicaal-rechtse extremisten van het Azov-bataljon.

Ultimatum

Rusland had al die strijders opgeroepen om de wapens neer te leggen en zich over te geven. Als ze dat deden tussen 5 uur zondagochtend en 12 uur kregen ze de garantie dat ze het zouden overleven. “Iedereen die de wapens neerlegt, zal gegarandeerd blijven leven”, zei de Russische kolonel-generaal Mihail Mizintsev aan persbureau Tass. De strijders in en rond de fabriek bevinden zich volgens hem in een “wanhopige situatie”, met vrijwel geen voedsel of water.

Het is onduidelijk hoe het nu verder moet. De verwachting is dat de Russische soldaten nu met geweld zullen proberen om de fabriekssite in handen te krijgen, waardoor Marioepol helemaal zou vallen.

Grootste prijs

Marioepol heeft erg grote waarde voor Rusland. Als die stad valt, zou het de grootste overwinning zijn die de Russen tot dusver in de oorlog behaald hebben. De stad heeft de belangrijkste haven van de Donbas-regio, een regio waar veel pro-Russische rebellen zitten en waarvan de verovering voor Rusland het belangrijkste doel lijkt te zijn geworden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer