Last minute paasbrunch organiseren? 3 recepten met een twist om je uit de nood te helpen
Op het laatste nippertje toch nog op zoek naar recepten voor Pasen voor vandaag of morgen? Eieren, asperges, worteltjes en lamsvlees spelen dé hoofdrol in een klassiek paasmenu. Geef ze in deze drie recepten een verrassende twist en vier Pasen net een tikkeltje anders dit jaar!
Paasbruschetta’s met garnaalsalade en kwarteleitje
Klaar in 25 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 4 half zongedroogde tomaatjes
• 200 g gepelde garnalen
• 2 el fijngehakte peterselie
• 2 el limoensap
• 1 el mayonaise
• 1 el zure room
• snuf paprikapoeder
• snuf chilipoeder
• 8 kwarteleitjes
• 1⁄2 ciabatta
• 1⁄2 teentje knoflook
• 1 el fijngehakte bieslook
• boter
• peper en zout
Zo maak je het
1. Hak de tomaatjes fijn. Meng ze, samen met de peterselie, het limoensap, de mayonaise en de zure room onder de garnalen. Kruid met het paprikapoeder, chilipoeder, peper en zout
2. Bak in boter spiegeleitjes van de kwarteleieren. Snijd de ciabatta in sneetjes van 1 cm dik. Bestrijk ze met olijfolie en gril ze langs beide kanten goudbruin in een hete grillpan. Ga met het gehalveerd teentje look over de bovenste snijkant van de bruschetta’s.
3. Beleg elk sneetje bruschetta met de garnaalsalade. Leg er een spiegeleitje op en werk af met de bieslook.
Tip: Omdat de schaal van kwarteleitjes moeilijk breekt, is het een gepruts om er spiegeleitjes van te bakken. Je kan de eitjes ook gewoon een drietal minuten koken, pellen en ze gehalveerd op de bruschetta’s leggen.
Hartige worteltaart met geraspte kaas en spekblokjes
Klaar in 60 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 rol kruimeldeeg
• 400 g wortelen
• 200 g gerookte spekblokjes
• 100 g roomkaas
• 100 g ricotta
• 2 uien
• 3 eieren
• 150 ml wortelsap
• 125 ml room
• 50 g geraspte kaas
• handvol cress
• peper en zout
Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Be- kleed een ingevette taartvorm met diameter 26 cm met het kruimeldeeg. Schil de wortelen en kook ze beetgaar in licht gezouten water. Spoel ze af onder koud water en halveer ze in de lengte. Bak het spek in een droge koekenpan krokant.
2. Meng de roomkaas onder de ricotta en kruid met peper en zout. Snij de uien in dunne halve ringen. Verdeel ze over de bodem van het deeg. Verdeel daar de wortels en het spek over. Schep hier toefjes van het kaasmengsel op.
3. Kluts de eieren met het wortelsap en de room los. Kruid met peper en zout. Giet dit over de taart en bestrooi met de kaas. Zet de taart 45 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is. Bestrooi met de cress en serveer.
Tip: in plaats van spek kan je ook pancetta, kippenreepjes of lamsgehakt gebruiken.
Lamskroon met een salade van witte asperges, erwtjes en krieltjes
Klaar in 45 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 800 g lamskroon
• 2 sjalotten, in ringen
• 10 witte asperges
• 150 g groene aspergepunten
• 120 g erwtjes
• 400 g krieltjes
• 2 el fijngehakte peterselie
• boter
• peper en zout
Voor de dressing
• 1 el mosterd
• 2 el witte wijnazijn
• scheutje water
• 6 el olijfolie
Zo maak je het
1> Verwarm de oven voor op 200 °C. Kruid de lamskroon langs beide kanten met peper en zout en kleur aan in hete boter in een ovenbestendige pan. Voeg de sjalotjes toe en bak ze mee. Verdeel wat blokjes boter over het lamsvlees en zet de pan 15 minuten in de oven. Lepel regelmatig braadvocht over het vlees.
2. Maak de groenten schoon en halveer de aardappelen. Snijd de witte asperges in stukken van 3 cm. Kook de krieltjes in 12 minuten gaar. Voeg de laatste 5 minuten de witte asperges en de laatste 3 minuten de groene asperges en de erwtjes toe.
3. Meng alle ingrediënten voor de dressing en kruid met peper en zout. Giet de groenten af en meng er de dressing onder. Snijd de lamskroon aan en serveer met de groentesalade. Werk af met wat gehakte peterselie.
Tip: voor een perfectgebraden lamskroon is het handig om een keukenthermometer te hebben. Wil je het vlees bloeddoorlopen? Haal de lamskroon dan bij een temperatuur van ongeveer 58 °C uit de oven. Liever licht rosé? Dan moet de temperatuur rond de 60 °C liggen.
Deze recepten vind je ook terug ook in NINA-magazine bij de HLN-weekendkrant van zaterdag 8 april.
Lees ook:
Link naar nieuw HLN Eten-weekmenu
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur