Russische ultimatum in Marioepol verstreken, maar "Oekraïense militairen vechten tot de laatste snik"

De Oekraïense militairen in de havenstad Marioepol blijven zich verdedigen en hebben zich dus niet overgegeven. Dat heeft de Oekraïense premier Denis Sjmihal gezegd in een interview met de Amerikaanse zender ABC News. Rusland had de militairen een ultimatum gegeven tot 12 uur vanmiddag. Als ze zich tegen dan zouden overgeven, "zouden hun levens gespaard blijven". Maar dat lijken ze dus niet gedaan te hebben. Het Oekraïense leger meldt dat in de vooravond opnieuw raketaanvallen op Marioepol zijn uitgevoerd door het Russische leger.

Marioepol, de havenstad in het zuidoosten van Oekraïne, wordt al wekenlang belegerd door het Russische leger. Rusland wil Marioepol vanwege zijn strategische, economische en symbolische belang koste wat het kost innemen. Maar Oekraïne wil de stad om diezelfde redenen niet zomaar opgeven. Er wordt al weken gevochten in en om Marioepol, met verschrikkelijke omstandigheden tot gevolg voor de inwoners die nog in de stad achtergebleven zijn.

"De situatie voor de overgebleven Oekraïense soldaten in Marioepol is uitzichtloos", meldt Tom Van de Weghe vanuit Kiev in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Russische militairen lijken de laatste dagen opnieuw vooruitgang te hebben geboekt. Ze zeggen dat ze nu alle bewoonde delen van de stad veroverd hebben. In Marioepol zitten ook nog altijd militairen van het Oekraïense leger. Volgens Rusland hebben die militairen zich verzameld op de uitgestrekte site van de Azov-staalfabriek, die site is omsingeld. Een hoge functionaris van het Russische leger zegt dat de situatie daar "catastrofaal" is

Volgens het Russische ministerie van Defensie gaat het vooral om leden van het Azov-bataljon, een ultranationalistische militie binnen het Oekraïense leger. Er zouden -nog volgens Rusland- ook buitenlanders bijzitten die meestrijden aan de zijde van Oekraïne. De informatie van het Russische leger kon niet onafhankelijk worden bevestigd.

De Oekraïense premier Denis Sjmihal meldt op de Amerikaanse zender ABC News dat de Oekraïense militairen tot de laatste snik zullen blijven vechten. "De stad Marioepol is niet gevallen. Onze strijdkrachten, onze soldaten zijn nog altijd daar. Ze vechten tot de laatste snik en we hebben niet de intentie om ons over te geven", zegt Sjmihal.

Op onderstaande kaart zie je dat enkel nog Azovstal in de handen van Oekraïne is. De rode gebieden worden al bezet door Rusland. 

Op deze satellietfoto is dan weer te zien hoe die site een kluwen is van fabrieksgebouwen, opslagplaatsen, tunnels en gangen.

De Azov-site in Marioepol, een kluwen van fabrieksgebouwen, opslagplaatsen, tunnels en gangen (9 april 2022).

Wat nu?

Rusland heeft wel een ultimatum gesteld aan de Oekraïense militairen in Marioepol. Ze kregen tot 12 uur vanmiddag (Belgische tijd) de kans om zich over te geven. Ze moeten hun wapens en munitie achterlaten en de witte vlag zwaaien, dan zouden hun levens gespaard worden. Volgens Rusland worden de militairen die zich overgeven, behandeld als krijgsgevangenen, zoals voorgeschreven door de Conventie van Genève.

Voorlopig zijn er nog geen berichten dat de militairen zich effectief hebben overgegeven. "Onze verdedigers blijven volhouden", zegt de adviseur van de burgemeester op Telegram. Volgens hem zouden de Oekraïense militairen trouwens niet énkel in de staalfabriek zitten, maar ook nog op andere plekken in de stad. Die informatie kan niet worden gecontroleerd. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski had gisteren al gezegd dat de situatie in Marioepol ernstig is. Hij waarschuwde dat de "eliminatie" (lees: het doden) van Oekraïense soldaten in Marioepol het einde van de vredesgesprekken met Rusland zou betekenen.

Als Rusland erin zou slagen om Marioepol te veroveren, zou dat de grootste Russische overwinning zijn sinds het begin van de oorlog bijna twee maanden geleden.

Marioepol, 16 april 2022
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen