Uitbater Hans Bouwen aan de afgebrande La Rocca. © BELGA

La Rocca was niet verzekerd voor eigen schade: “Dat dit een zware financiële klap is, mag duidelijk zijn”

Lier -

Hans Bouwen, de uitbater van de Lierse discotheek La Rocca, heeft een intense week achter de rug. Vorige maandag brandde de discotheek helemaal uit en vrijdag onderging zijn zoontje Beau een lange operatie. Bovendien komt de verzekering niet tussen in de geleden brandschade aan La Rocca.

Chris Van Rompaey

LEES OOK. Zo groot is de schade in dancing La Rocca na de verwoestende brand

Een verwoestende brand bracht op maandag 11 april abrupt een einde aan wat ooit een iconische danstempel was. “Wat een intense week”, zucht Hans Bouwen vanuit het ziekenhuis. “La Rocca weg, een financiële kater en een zware operatie voor mijn zoontje van vijf maanden. Het allerbelangrijkste is uiteraard dat die operatie vrij goed gelukt is, waardoor ik alles wel wat kan relativeren.”

Brandverzekering

Al vanaf de eerste minuten dat het nieuws van de brand in La Rocca bekend werd, gingen heel wat mensen ervan uit dat die aangestoken zou zijn. Want een week voor de definitieve sluiting, dan kon toch geen toeval zijn. “Laat ik heel duidelijk zijn: de brandverzekering zal behalve een symbolische euro niets uitbetalen, want noch het gebouw noch de inboedel was voor eigen schade verzekerd”, beklemtoont Hans Bouwen.

“Hoe dat komt? Door corona was La Rocca al een hele tijd gesloten en we hadden het vermoeden dat een heropening er niet meer inzat. Daarom hebben we alle verzekeringen opgezegd. Toen bleek dat we toch nog voor twee maanden de discotheek konden openen, konden we enkel een betaalbare brandverzekering afsluiten als we de waarde op nul euro zouden zetten. Voor derden waren we maximaal verzekerd, maar dus niet voor eigen schade. Op geen enkele manier moet de verzekering dus iets uitbetalen.”

Hans Bouwen in La Rocca in betere tijden. © Joren De Weerdt

Financiële klap

“Dat dit zeker voor mij een zware, financiële klap is, mag duidelijk zijn. Om La Rocca opnieuw te kunnen openen, heb ik nog heel wat geïnvesteerd, onder meer in belichting, maar ook op vlak van ventilatie om te voldoen aan de CO-normen. Het paasweekend had die situatie rechtgetrokken, want ik rekende toch op een omzet van minstens 200.000 euro”, aldus Hans Bouwen.

Vrij vlug na de brand lanceerde iemand via de sociale media een oproep om op paasmaandag op de parking van La Rocca te verzamelen om van de dancing afscheid te komen nemen. “Wim (Van Ouytsel, de oprichter van La Rocca, red.) en ook ik raden dit ten zeerste af uit veiligheidsoverwegingen. De kans bestaat dat er op zo’n moment mensen de witte villa voor het laatst nog eens willen betreden. Ik waarschuw iedereen: het gebouw staat op instorten”, onderstreept Bouwen.

Geen afscheidsfeest

De voorbije dagen gonsde het van de geruchten dat er dit weekend alsnog een afscheidsfeest zou plaatsvinden, maar dat is er niet gekomen. “Daar is inderdaad eventjes over gesproken”, geeft Hans Bouwen toe. “Verscheidene clubs uit de omgeving hadden zich hiervoor al aangeboden. Uiteindelijk hebben we beslist om daar toch niet in mee te gaan. Het afscheid van La Rocca had moeten plaatsvinden in de iconische, witte villa op de Antwerpsesteenweg in Lier, en nergens anders.”

Hoe de professionele toekomst van Hans Bouwen er nu uitziet? “Ik heb de voorbije jaren als uitbater van La Rocca heel veel contacten gelegd en enorm veel vrienden gemaakt. Voorlopig focus ik me volop op de gezondheid van zijn zoontje, maar je zal mij op termijn in de uitgaanswereld wel terugzien”, belooft Hans Bouwen.

LEES OOK. Brand La Rocca onder controle, iconische dancing volledig verwoest: drie personen krijgen zuurstof toegediend

LEES OOK. Einde van een tijdperk: wat maakte La Rocca zo legendarisch?