De paus gaf ook zijn traditionele "Urbi et Orbi"-zegen.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Paus vraagt op Paaszondag aandacht voor Oekraïne: "Laten we niet wennen aan de oorlog, maar om vrede roepen" 

Tijdens de paasviering in Rome heeft paus Franciscus aandacht besteed aan "de wrede en zinloze oorlog" in Oekraïne. Op het Sint-Pietersplein deed hij een oproep aan de verantwoordelijken van alle naties "om te luisteren naar de roep om vrede van de mensen." Bij ons had kardinaal Jozef De Kesel het erover, en ook hij nam geen blad voor de mond: "Wat voor zin  heeft ons menselijk bestaan als er zoveel onrecht en onzin is?" 

De 85-jarige paus, die slecht te been is door een knieprobleem, sprak na de viering traditioneel zijn "Urbi et Orbi" uit, de zegening van de stad Rome en  van de wereld. Maar hij ging dit jaar ook in op de situatie in Oekraïne. "Moge er vrede komen voor het gekwelde Oekraïne, dat zwaar beproefd wordt door het geweld en de verwoesting van deze wrede en zinloze oorlog waarin het is meegesleurd", klonk het. 

De paus verwees naar de verwoeste dorpen en steden in Oekraïne, de vele slachtoffers en mensen die zich verplicht zien in schuilkelders te blijven. "Alsjeblief, laten we niet wennen aan de oorlog, maar laten we met luide stem om vrede roepen, vanop onze balkons en op straat. Vrede," zei de paus nog.  

Videospeler inladen...

Bij ons wapperde de vlag van Oekraïne boven de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in hartje Brussel. 

Ook kardinaal Jozef De Kesel had het in zijn homilie over Oekraïne. Hij sprak zijn verontwaardiging uit over hoe het zover is kunnen komen, en stelde fundamentele vragen: "Als je ziet waartoe de mens in staat is en wat mensen elkaar kunnen aandoen, dan is het toch de vraag of er voor de mens en deze wereld wel echt toekomst is, een menswaardige toekomst. Of het niet altijd zo zal zijn zoals het altijd geweest is, of een meer menselijke en rechtvaardige samenleving mogelijk is, of de mens kan verlost worden."

"Want dat is toch de vraag: wat voor zin heeft ons menselijk bestaan als er zoveel onrecht en zoveel onzin is." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen