“Digitale munten van centrale banken zijn gedoemd te mislukken”: dit is waarom

Welke invloed zal de komst van digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) hebben op de dominante positie van de dollar als wereldreservemunt? Marktonderzoeker en Fed-expert Jim Bianco deelde een aantal erg interessante inzichten over dit onderwerp tijdens een recent interview met Erik Townsend op de financiële podcast MacroVoices.

Waarom is dit belangrijk?

CBDC’s zijn digitale munten die doorgaans draaien op blockchain, de technologie achter cryptomunten, en uitgegeven worden door centrale banken. “CBDC’s zijn de digitale cash voor de 21ste eeuw”, zegt de Bank for International Settlements, de koepel van belangrijkste centrale banken wereldwijd. De meningen over hun innovatie zijn echter verdeeld. Zo kunnen ze op veel kritiek rekenen van tegenstanders van het centrale banken-beleid, die er bijvoorbeeld een anti-privacytool in zien om de financiële transacties van gewone burgers in kaart te brengen. Maar er zijn nog bezwaren.

Ten eerste wees het hoofd van Bianco Research erop dat veel van de centrale banken die het verst gevorderd zijn met hun CBDC-projecten deel uitmaken van opkomende markten. Zo zijn de afgelopen twee jaar al drie CBDC’s volledig operationeel geworden: de zogeheten DCash in het oostelijk Caribisch gebied, de Sand Dollar op de Bahama’s en de eNaira in Nigeria (en natuurlijk boekt de Chinese centrale bank veel vooruitgang met zijn digitale yuan, werpt de financiële blog ZeroHedge op).

Amerikaanse hegemonie

Een van de redenen waarom centrale banken in opkomende markten zo gretig zijn om de overgang naar digitale valuta’s te versnellen, is dat velen gefrustreerd raken over de realiteit van de Amerikaanse financiële hegemonie, luidt de redenering. “Zelfs het IMF (of in ieder geval een aantal van zijn topambtenaren) heeft erkend dat westerse sancties het internationale vertrouwen in het op de dollar gebaseerde monetaire systeem ondermijnen”, schrijft ZeroHedge.

“Dus je ziet de adoptiesnelheid (…) wie dit pusht zijn Azië, Afrika, het Midden-Oosten, wetende dat ze aan het kortste eind trekken, omdat ze geen toegang hebben tot de wereldwijde kapitaalmarkten, of tot bankdiensten tegen een redelijke prijs. En dat willen ze wel”, opperde Bianco. “Daarom zie je de adoptie van plaatsen zoals in El Salvador, en mogelijk ook in Argentinië. Omdat ze zijn buitengesloten van de kapitaalmarkten, hebben ze de toestemming nodig van entiteiten als de Wereldbank of het IMF om bepaalde dingen te doen. Ze worden gestraft als ze dingen doen die de eerste wereld, de VS, het IMF of de Wereldbank niet aanstaan. En daarom willen ze zo’n soort systeem.” 

Zowel Bianco als Townsend hebben het in de podcast over een concept van “exorbitante voorrechten” voor wie hoog staat aangeschreven bij de Verenigde Staten. “Wat je uiteindelijk doet is het eerlijk maken voor de rest van de wereld”, klonk het. “Want een van de problemen van het huidige mondiale financiële systeem is dat het meer een trapsgewijs systeem is, waarbij als je hoger op de lijst staat in de VS (…) je meer privileges krijgt, betere, goedkopere financiering, betere toegang tot markten. Naarmate je lager op de lijst komt, krijg je minder toegang, worden dingen duurder.”

Ondanks de pogingen van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, om een eigen CBDC te ontwikkelen, zullen de VS waarschijnlijk alles doen wat in hun macht ligt om ervoor te zorgen dat een systeem waarbij de controle wordt verdeeld over verschillende centrale banken en hun digitale munten er nooit komt. Dat zou namelijk het “exorbitante voorrecht” van de Amerikaanse economie wegnemen. Daarnaast zou het ernstige problemen veroorzaken, omdat de Amerikaanse schatkist dan waarschijnlijk gedwongen wordt om hogere rentetarieven te betalen voor zijn enorme schuld.

Canadese truckers

Maar er is nog een ander obstakel waarmee CBDC’s te maken krijgen. Zo haalde Bianco aan dat mensen zich goed herinneren hoe de Canadese regering degenen behandelde die geld doneerden aan de truckers die betoogden tegen het coronabeleid van het land. Canada liet toen de bankrekeningen van verschillende van deze donateurs bevriezen.

Dit is nogmaals een herinnering aan hoe overheden financiële controle uitoefenen op het leven van de gewone man, opperde Bianco. Vermoedelijk zouden miljoenen mensen zich niet op hun gemak voelen als centrale banken nóg meer directe controle over het financiële systeem uitoefenden – nadat ze de tussenpersonen binnen het banksysteem hebben geëlimineerd via de creatie van CBDC’s.

Om deze reden, aldus Townsend, zou de lancering van een CDBD “een grote flop” worden. “Mijn voorspelling is dat CBDC’s, uitgegeven door centrale banken, in de eerste plaats ontworpen zullen zijn om het voor regeringen veel makkelijker te maken om allerlei gekke dingen te doen, zoals bankrekeningen van mensen bevriezen (…), wat in Canada gebeurde”, stipte de presentator aan.

Digitale yuan

Zowel Townsend als Bianco zijn het erover eens dat het grootste obstakel voor CBDC’s de scepsis en terughoudendheid is bij de eindgebruikers. CBDC’s zijn niet ontworpen met de behoeften en wensen van deze mensen in gedachten, klonk het, maar dienen enkel om de belangen van overheden te behartigen.

Bianco gaf als voorbeeld de lancering van de digitale yuan. Zo bood de People’s Bank of China mensen letterlijk gratis geld aan om te gebruiken, maar de munt kwam met “al die regels” over hoe mensen het moesten uitgeven. Als gevolg daarvan was het programma niet erg succesvol.

“(…) Ze stelden regels op voor wat je kon doen met het geld: je moest het uitgeven in een bepaalde periode van tijd; ik denk dat ze je 30 dagen gaven. En je moest het aan bepaalde dingen uitgeven, en je kon het niet aan andere dingen uitgeven. En zelfs in China, ook al gaven ze je gratis geld, met al die regels, ging het niet zo goed. Mensen houden niet van al die beperkingen.”

(jvdh)

Meer