VIVES

Hogeschool VIVES blijft dinsdag nog dicht door heropstart platformen na cyberaanval

Komende dinsdag zal er nog geen les zijn op de hogeschool VIVES. Op vrijdag 8 april waren hackers in de systemen van de hogeschool binnengedrongen om data van de studenten en docenten te stelen. VIVES kon gelukkig op tijd ingrijpen en besloot zelf om al hun platformen plat te leggen tegen de cyberaanval. Maar nog niet alle systemen kunnen heropgestart worden om dinsdag de lessen te hervatten. 

De studenten van de hogeschool VIVES zullen dinsdag 19 april nog niet in de les verwacht worden. "De afgelopen maand werden onze datasystemen onder vuur genomen door enkele hackers", vertelt algemeen directeur Joris Hindryckx. "Op vrijdag 8 april was hen dat bijna gelukt. Maar gelukkig gingen onze alarmsystemen op tijd af. Toen hebben we ook onmiddellijk besloten om al onze platformen en systemen plat te leggen, zodat de hackers niet meer verder konden. Alle gegevens van onze studenten en docenten zijn gelukkig veilig achter slot en grendel gebleven."

Maar nu meer dan een week later kunnen de systemen nog niet volledig heropgestart worden. "We zijn bezig om via de platformen van Leuven iedereen, zowel docenten als studenten te contacteren om hun wachtwoord te resetten. Als dat gebeurd is, kunnen we alle nieuwe gegevens vanop de servers van KU Leuven synchroniseren naar de servers van VIVES en kan alles terug normaal opgestart worden. Er moeten dus heel veel zaken gereset worden. En door de vakantie heeft nog niet iedereen de informatie met instructies op hun persoonlijke mailadres gelezen. Wie wel al zijn wachtwoord vernieuwd heeft en daarbovenop zijn identiteit bevestigd heeft, kan normaal wel al terug aan zijn mails, hetzij dan op de wifi thuis of op 4G, want de algemene systemen op de campus van VIVES staan nog altijd op non-actief. We zijn al blij dat het leerplatform voor de studenten wel de hele tijd bereikbaar is gebleven."

Helpdesk op campus

Dat de lessen dinsdag nog niet zullen beginnen geeft ook de proffen nog een dagje respijt. "We hebben ook een deel docenten, van wie we geen persoonlijk mailadres hebben, omdat zij al jaren hun VIVES mailaccount gebruiken. En die hebben we de afgelopen week nog niet kunnen bereiken. Daarom kunnen specifiek die docenten morgen en overmorgen op campus terecht. Daar krijgen ze dan hulp van het IT-team op enkele helpdesks om dat allemaal in orde te brengen. Door die problemen hebben ook enkele docenten nog niet alle lessen grondig kunnen voorbereiden. Op paasmaandag en dinsdag zullen we alle systemen controleren en alles goed nakijken. We hopen vooral dat we woensdag wel terug aan de slag kunnen gaan", gaat Hindryckx verder. 

Onderzoek politie

Wie de hackers zijn, die in de systemen van hogeschool VIVES probeerden binnen te dringen, is nog niet bekend. De afdeling "Cybersecurity" van de politie voert een onderzoek. "Wij sturen alle sporen van de hackers en hoe ze zijn binnengedrongen in onze systemen door naar de politie. Zij kunnen hen hopelijk zo traceren. We vinden nog dagelijks bewijsmateriaal om door te geven. Wellicht wilden de hackers de persoonlijke data van onze studenten en docenten in handen krijgen om daar dan later losgeld voor in ruil te vragen", besluit directeur Hindryckx. 

Meest gelezen