De natuurbegraafplaats bestaat uit een bosgedeelte met een grasperk. ©  Dirk Vertommen

Mechelen richt natuurbegraafplaats in: “Ik ben graag in een bos en ik wil er ooit in verdwijnen, maar niet te snel hé”

Mechelen -

Een gedeelte van de stedelijke begraafplaats in Mechelen is ingericht als natuurbegraafplaats. Vanaf woensdag 1 juni kunnen nabestaanden hier het as van hun overleden in een biologisch afbreekbare urne of zonder begraven. De aanleg is een idee van Mechelaar Guido Verlinden (67).

Sven Van Haezendonck

Met de aanleg van de natuurbegraafplaats in de Ziekebeemdenstraat komt de stad tegemoet aan een vraag naar meer ecologische vormen om een dierbare te begraven. Het idee ervoor ontstond vier jaar geleden tijdens het project Grond der Dingen. Dat nodigde Mechelaars uit om mee na te denken over toekomstige projecten voor hun stad.

Mechelen stelde daarvoor 20.000 vierkante meter grond ter beschikking. Mechelaar Guido Verlinden opperde toen het idee voor een natuurbegraafplaats. “Ik ben graag in een bos en ooit wil ik er graag in verdwijnen, maar niet te snel hé”, zegt hij. Toevallig zag hij er eens eentje in het Limburgse Lanaken. “Ik vond dat zo mooi! Ik ben dus blij dat er eentje komt in Mechelen.”

De plek, een bosgedeelte met een grasveld, biedt een alternatief voor het bewaren van de urne thuis, verstrooiing op zee of een laatste rustplaats op een urnenveld, in een columbarium of op een strooiweide.

Asfalt wijkt voor groen

“Het is een breed gedragen project. Mensen hechten steeds meer belang aan een eigen invulling van hoe ze willen begraven worden”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van burgerzaken. “Met een laatste rustplaats in de natuur komen we hieraan tegemoet.”

De stad Mechelen trok een bedrag van 4.500 euro uit om de natuurbegraafplaats te ontwerpen, in te richten en te onderhouden. De voorbije maanden hebben stadsdiensten 270 vierkante meter asfalt verwijderd om ze aan te leggen en extra bomen en struiken aan te planten. Er werden ook twee toegangspoorten geplaatst en er werd een afscheidsruimte gerealiseerd.

De stedelijke begraafplaats in de Ziekebeemdenstraat is gaandeweg al heel wat groener geworden. ©  Dirk Vertommen

De redenen waarom mensen op zo’n natuurbegraafplaats een laatste rustplaats willen geven, zijn heel uiteenlopend. “Sommige Mechelaars handelen vanuit een toegenomen aandacht voor duurzaamheid en klimaat. Anderen hechten veel belang aan een natuurlijk kader om hun overledenen te gedenken. De kringloopgedachte en het zo weinig mogelijk verstoren van de natuur staan centraal”, legt schepen Vanmarcke uit.

Overledenen die hier worden begraven, liggen er voor altijd. “Dat kan ook een beweegreden zijn”, zegt Vicky Vanmarcke. “Wat is er mooier dan na je dood een worden met de natuur? Rusten in de nabijheid van een boom of een bijvriendelijk grasperk”, zegt Patrick Princen, schepen van Natuur- en groenontwikkeling. Zo komen er op de begraafplaats ook nog insectenhotels en zitbanken.

“Duurzame keuzes maken”

“In het verleden waren begraafplaatsen vooral versteend met een kale aanblik. Stelselmatig werden ze omgevormd naar een groen gebied. Met de aanleg van een natuurbegraafplaats geven we mensen nu ook de optie om na hun overlijden duurzame keuzes te maken”, vertelt eerste schepen Princen.

Het verstrooien van de as of het begraven van overledenen in een natuurlijk omhulsel is door de beperkte oppervlakte van de natuurbegraafplaats niet toegelaten. De teraardebestelling gebeurt in een urne van biologisch afbreekbare materialen of zonder urne op een via gps-coördinaten exact bepaalde plaats. Op een speciaal daarvoor voorziene plek kunnen nabestaanden een gedenkplaatje laten aanbrengen. De natuurbegraafplaats zelf zal niet vrij toegankelijk zijn, alleen via wandelpaden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen