BRUSSEL

Proces over de hulpjes van de terroristen van Parijs is gestart in Brussel

 Salah Abdeslam op zijn proces in Parijs. © reuters 

Abid Aberkan, bij wie Salah Abdeslam op 15 oktober 2016 onderdak vond, is een van de veertien verdachten die vanaf vandaag in de oude Navo-gebouwen in Brussel terechtstaan. Aberkan en 13 anderen worden ervan beschuldigd dat ze in 2015 hulp hebben geboden aan de terroristen van Brussel en Parijs.

Mark Eeckhaut
Bron: Eigen berichtgeving

Er lopen dezer dagen een aantal grote terreurprocessen tegen mensen die ervan verdacht worden dat ze mee de hand hadden in de door IS-geïnspireerde terreurgolf die vanaf 2015 Europa overspoelde.

In Parijs staan sinds september vorig jaar veertien verdachten terecht op het grote terreurproces voor de rol die ze speelden bij het plegen van de aanslagen van Parijs op 13 november 2015. Onder hen Salah Abdeslam en Mohamed Abrini, de man met het hoedje. De uitspraak in het Franse proces van de eeuw wordt verwacht in juni.

   • Salah Abdeslam ‘wilde zich niet laten ontploffen’

Op 10 oktober van dit jaar is het in Brussel de beurt aan de tien IS-aanhangers die volgens het federaal parket op 22 oktober 2016 betrokken waren bij de aanslagen in Brussel en Zaventem. Ook daar zullen Abdeslam en Abrini de voornaamste beschuldigden zijn.

En tussen deze twee megaprocessen door komen nu veertien verdachten in Brussel voor de rechter voor hun rol in de voorbereidingen en de nasleep van de aanslagen in Parijs. Die aanslagen werden beraamd in Syrië en op het terrein voorbereid in ons land.

De veertien die vandaag in Brussel terechtstaan, zouden op een of andere manier bij de voorbereiding van die aanslagen geholpen hebben, zonder noodzakelijk te weten dat er een aanslag werd voorbereid.

Het gaat onder anderen om Sammy Djedou, Youssef en Ayoub Bazarouj, Abid Aberkan, Ibrahim Abrini en Smaïl Farisi.

   • Terreurproces Parijs | ‘Wachten op de dood is verschrikkelijk’

Overleden in Syrië

Djedou en Youssef Bazarouj zijn vermoedelijk overleden in Syrië, maar omdat daar geen bewijs van bestaat, staan ze toch terecht.

Sammy Djedou vertrok in 2013 naar Syrië en zou daar onder de naam ‘Abou Moussab’ bij IS een hoge functie vervuld hebben. Hij zou in nauw contact hebben gestaan met Oussama Atar, die beschouwd wordt als een spilfiguur achter de aanslagen in Parijs en Brussel. Djedou kwam naar alle waarschijnlijkheid in december 2016 om het leven bij een droneaanval op Raqqa, maar zijn overlijden werd nooit officieel vastgesteld.

Ook Youssef Bazarouj, die in juli 2014 naar Syrië trok, zou daar om het leven gekomen zijn, maar wordt nog steeds vervolgd. Hij zou de rechterhand geweest zijn van Abdelhamid Abaaoud en Oussama Atar, beschouwd als spilfiguren in de aanslagen van 13 november. Net als zij zou Youssef Bazarouj een cruciale rol gespeeld hebben bij de voorbereiding van de aanslagen.

   • Blikvanger | De advocate die haar nek durft uit te steken voor een terrorist

Abdeslam

De bekendste van de veertien is Abid Aberkan. Hij werd op 18 maart 2016 samen met Salah Abdeslam opgepakt na een klopjacht die de nacht van de aanslagen van Parijs was begonnen. Een paar dagen voor zijn arrestatie was Abdeslam op het nippertje ontsnapt tijdens een schietpartij met de politie in Vorst. Zijn jeugdvriend Aberkan was zijn laatste toevlucht. Die verstopte Abdeslam in het appartement van moeder Aberkan in Sint-Jans-Molenbeek. Maar daar kon de politie hem oppakken.

De legendarische beelden van de arrestatie van Abdeslam werden op 18 maart 2016 gefilmd aan het appartement van moeder Aberkan.

Een andere beschuldigde is Ibrahim Abrini, de jongere broer van Mohamed Abrini, die momenteel in Parijs terechtstaat voor zijn rol in de aanslagen van 13 november.

Smail Farisi had zijn flat in Etterbeek uitgeleend aan de broers El Bakraoui, spilfiguren van de aanslagen in Brussel en Zaventem.

Het was vanuit die flat dat Khalid El Bakraoui en Osama Krayem op 22 maart 2016 zijn vertrokken om de aanslag in de metro van Maalbeek te gaan plegen.

De advocaat van Farisi was deze namiddag al goed voor het eerste incident op het proces. Hij vindt dat zijn cliënt alleen moet terechtstaan voor het hof van assisen in oktober en niet ook vandaag. Hij vroeg de rechtbank daarom zich onbevoegd te verklaren.