Themabeeld. ©  Jan Van der Perre

Buschauffeur onder invloed van drugs bij controle, ook collega die reisbus komt ophalen test positief

Antwerpen -

De Antwerpse politie heeft zondag verschillende reisbussen gecontroleerd op de parking aan de Jordaenskaai. Een bestuurder was onder invloed van drugs. De politie trok zijn rijbewijs, dat bovendien niet meer geldig was door een vervallen medische keuring, in. Een andere chauffeur van hetzelfde bedrijf kwam de bus ophalen… maar ook hij testte positief op drugs.

jtp

Bij analyse van de tachograaf bleek dat de Belgische chauffeur ook zijn rusttijd niet had gerespecteerd. “Het rijbewijs van de man werd meteen ingetrokken”, zegt woordvoerder Willem Migom van de Antwerpse politie. “De keuring van zijn voertuig bleek al bijna twee jaar vervallen.”

De politie verwittigde het bedrijf omdat iemand anders ter plaatse moest komen om de bus op te halen. “Deze chauffeur testte echter ook positief op drugs en moest ook zijn rijbewijs afgeven”, aldus Migom. “Er werden de nodige processen-verbaal opgemaakt.”

In totaal controleerde de verkeerspolitie zondag negen reisbussen. Een Oostenrijkse bestuurder moest ter plaatse een boete betalen omdat hij maar liefst 9 uur aan een stuk gereden zonder zijn tachograaf te gebruiken. “Een andere Belgische bestuurder had niet voldoende rusttijd genomen. Zijn rijbewijs bleek ook niet meer geldig en er werden inbreuken vastgesteld met betrekking tot het gebruik van de tachograaf. Ook in dit geval werd de boete ter plaatse geïnd”, zegt Migom nog.

De opmerkelijke vaststellingen kwamen er exact een week na het dodelijke ongeval met een reisbus op de E19 in Schoten richting Nederland. Daarbij lieten twee reizigers het leven. De buschauffeur legde toen een positieve speekseltest af, uit een verdere analyse van zijn bloed en speeksel moet blijken of hij ook daadwerkelijk onder invloed reed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER