Vladimir Poetin. ©  via REUTERS

Poetin beloont soldaten achter bloedbad van Boetsja

De Russische president Vladimir Poetin eert de Russische soldaten die in het ­Oekraïense Boetsja hebben gestreden met een speciale onderscheiding. Ze worden door Poetin bekroond met de titel van “bewaker” en geroemd voor hun “heldendom en moed”.

kgs,

In Boetsja, dat iets ten noorden van Kiev ligt, werd in het begin van de oorlog een bloedbad aangericht. Toen de plek na een maand werd bevrijd, troffen de ­Oekraïners lijken in de straten aan en een ­massagraf in een veld. In totaal werden meer dan 350 lichamen ­gevonden. Volgens ooggetuigen werden de mensen gedood door Russische soldaten.

Poetin deed het nieuws daarover vorige week af als fake. Tegelijk vergeleek hij de berichten met de Amerikaanse aanvallen op ­steden als Raqqa in Syrië. Maar analyses van video’s door internationale media en onafhankelijke ­onderzoekers bevestigen het ­verhaal van de ooggetuigen. Russische soldaten hebben in het dorp een bloedbad aangericht. Op het internet voert het Kremlin een ­informatieoorlog over de feiten. Maar journalisten van talloze ­media, uit verschillende uithoeken van de wereld, stellen dezelfde ­feiten vast.

En niet alleen in Boetsja. In ­andere dorpen als Borodjanka en Tsjernihiv vonden bewoners en journalisten eveneens bewijzen van slachtpartijen. Oekraïners ­getuigen er van verkrachtingen, martelingen, ontvoeringen en standrechtelijke executies van mannen die verdacht worden van spionage of sabotage. Het lijkt te gaan om oorlogsmisdaden. Kiev spreekt van genocide.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER