©  via REUTERS

Rusland stelt nieuw ultimatum aan Oekraïense strijders in Azovstal-fabriek Marioepol

Rusland heeft dinsdag een nieuw ultimatum gesteld aan de Oekraïense strijders die zich op het terrein van de omsingelde staalfabriek Azovstal in Marioepol bevinden. De “nationalistische strijders en buitenlandse huurlingen” krijgen vanaf 12 uur (11 uur Belgische tijd) de kans om de wapens neer te leggen en zich over te geven. Hun leven zal dan worden gespaard, aldus het Russische ministerie van Defensie.

mtm
Bron: BELGA

Oekraïne had eerder nog kritiek geuit op Rusland wegens de weigering om een humanitair corridor in te stellen, die aan burgers de mogelijkheid moet geven om de staalfabriek te verlaten. Volgens de Oekraïense diensten hebben niet enkel strijders, maar ook heel wat burgers hun toevlucht tot de fabriek gezocht.

Moskou had eerder verklaard dat de berichten over de aanwezigheid van vrouwen, kinderen en andere burgers niet kloppen. Maar nu wordt er wel een kans tot overgave geboden om “zuiver humanitaire principes”.

“Gezond verstand”

Moskou roept de regering in Kiev ook op om het “gezond verstand” te gebruiken en de strijders “de passende instructies te geven om deze zinloze confrontatie te beëindigen”. Als Kiev dat bevel niet geeft, moeten de soldaten en huurlingen zich uit eigen beweging overgeven, klinkt het nog.

Nog volgens de verklaring van het Russische ministerie van Defensie zou om 13 uur (lokale tijd) contact tussen Moskou en Kiev tot stand worden gebracht. Een half uur later moet dan een lokaal staakt-het-vuren worden ingesteld. Van 14 tot 16 uur krijgen de soldaten en huurlingen dan de mogelijkheid om zonder wapens de fabriek te verlaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer