©  BELGA

Koninginnenrit rond Durbuy kruidt Baloise Belgium Tour, zondagse rit in Limburg

Een Ardennenetappe met start en aankomst In Durbuy wordt de koninginnenrit in de 108ste editie van de Ronde van België, sinds 2013 de Baloise Belgium Tour (cat. 2.Pro), waarvan organisator Golazo dinsdag het parcours bekendmaakte.

Bron: BELGA

De vijfdaagse start op woensdag 15 juni in het Oost-Vlaamse Merelbeke. Het is de ideale uitvalsbasis richting Vlaamse Ardennen, waar de eerste rit na 169,9 eindigt in Maarkedal. Onderweg wacht de renners meteen een reeks nijdige hellingen met onder meer de Leberg en de Berendries. De finale bestaat uit vier rondjes rond Maarkedal van zowat 20 kilometer, met daarin telkens de Fortstraat, Ellestaat en Berg ten Houte. 

Daags nadien krijgt het peloton vlakke wegen onder de wielen tussen Beveren en Knokke-Heist. Daar wacht hen na 178,9 kilometer de traditionele aankomst op de Wandelaar, de duinenpuist wiens naam meestal oneer wordt aangedaan door de machtssprinters op de oplopende aankomst. Vrijdag is het aan de tijdrijders: 11,8 kilometer tegen de klok in Scherpenheuvel-Zichem, met een mooie start in de schaduw van de abdij van Averbode.

 ©  BELGA

Limburg op zondag

Zaterdag is Durbuy het toneel van de koninginnenrit. De 175,2 kilometer lange rit maakt vier identieke lussen rond het stadje, met in totaal 24 beklimmingen, samen goed voor bijna 3.000 hoogtemeters. Vooral de Petite Somme (5 km,  7% met stukken tot 15%) en de Muur van Durbuy, waar de finish ligt, zullen beslissen over winst of verlies. ‘s Zondags vormt de Limburgse rit van Gingelom naar Beringen (182,1 km) het slotakkoord.

Negen WorldTourteams hebben hun deelname aan de Baloise Belgium Tour al bevestigd. Naast de Belgische formaties Lotto Soudal, Intermarché-Wanty-Gobert en Quick-Step Alpha Vinyl, dat met Remco Evenepoel de vorige twee edities won (2019 en 2021), zal onder meer het Nederlandse Jumbo-Visma van Wout van Aert van de partij zijn. Van de procontinentale teams staan Alpecin - Fenix, Sport Vlaanderen-Baloise en Bingoal-Pauwels Sauzen zeker aan de start.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer