(Archieffoto)
Volledig scherm
(Archieffoto) © ThinkStock

België nog te afhankelijk van fossiele brandstoffen volgens nieuw rapport, Van der Straeten: “Energie crucialer dan ooit”

België is nog te afhankelijk van fossiele brandstoffen, een afhankelijkheid die na de gedeeltelijke kernuitstap in 2025 waarschijnlijk nog zal toenemen. Daardoor heeft ons land ook amper vorderingen gemaakt met het inperken van de CO2-uitstoot. Dat zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een nieuwe doorlichting van het Belgische energielandschap. Het IEA heeft wel lof voor de Belgische offshore windindustrie, die in 2021 de zesde grootste van de wereld was. Volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is energie te midden van de huidige crisis “crucialer dan ooit”. 

18 reacties

  • Gert Van Bunderen

    2 jaar geleden
    Wat men lijkt te vergeten is dat crypto munten als Bitcoin steeds meer stroom en elektriciteit nodig zullen hebben en toch hoor ik daar niets over. Ook over andere mogelijkheden wordt weinig gepraat.
  • Wilfried Vanden Berg

    2 jaar geleden
    En een bekwame minister voor Energie ook . Maar zij is dat absoluut niet , met haar steeds terugkerende droom ideeen .
  • Kato De Cock

    2 jaar geleden
    Er zou een langetermijnvisie moeten komen, waarbij men zo min mogelijk milieuonvriendelijke energie verbruikt. In tussentijd kernenergie, maar als de staat overal digitale meters kan zetten, waarom kan de staat op 10 jaar tijd niet elk huis voorzien van zonnepanelen of gepast verwarmingssysteem? Vermits alle energie gratis zal zijn voor de inwoners, kan je het terugverdienen met iets hogere belastingen ofzo.
  • Miguel Leboucq

    2 jaar geleden
    België produceert ongeveer 0.26% van de CO² in wereld maar wij gaan de wereld redden met pestmaatregelen (milieubelastingen), bakfietsen en wat zonnepanelen. De groene lobbies/mafia zitten overal tussen om miljarden aan subsidies in hun zakken te stoppen.
  • Vladimir De Leeuw

    2 jaar geleden
    Het beste zou zijn dat we volledig afhankelijk zijn van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen en windmolens. Op die manier kunnen we rusten en niets doen op windluwe nachten en "alles geven" op zonnige dagen dat de wind hard waait. En dus heel ons leven afstemmen op de natuur.